Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Vill skjuta Galventiken i Norge

    En vargtik som föddes förra året i Galvenreviret ställer till problem i Norge. Nu höjs röster om att vargen, som kostat cirka 3 miljoner kronor, borde skjutas.

  • Katastrofvinter för rådjuren

    ”Mellan 30 och 50 procent av rådjuren kommer att stryka med” Den hårda vintern är snudd på katastrof för rådjuren konstaterar jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen och förutspår att mellan 30 och 50 procent av rådjuren kommer att stryka med. Rådjuren har inte en chans mot lodjuren som plockar dem som Snickers säger Glöersen.

  • Lodjursjakten avlyst inom flera län

    På morgonen den 8 mars hade 101 lodjur fällts under årets jakt. Lodjursjakten än nu avlyst i Västra Götalands bägge delområden, Västmanland, Uppsala läns bägge delområden, Stockholms län, Örebro läns delområde 1, Värmland, Dalarnas delområde 3, Gävleborg, Jämtlands delområde fyra samt Västerbottens delområde 1.

  • Inga invandrade vargar skjutna

    Inga vargar med östligt ursprung eller deras valpar sköts under vinterns licensjakt på varg. Det visar DNA-analyser som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjort för Naturvårdsverkets räkning.

  • Viltvårdsdelegationen för Dalarna är utsedd

    Nu har den nya viltförvaltningsdelegationen tagit form för Dalarnas del. Enligt den nya rovdjurspolitiken ska en sådan delegation finnas i varje län för att ta övergripande beslut i viltfrågor. Ärenden som tidigare avgjordes av Naturvårdsverket, har nu flyttat ner på en regional nivå. Det är Länsstyrelsen som ska leda och samordna arbetet i viltförvaltningsdelegationen. Landshövdingen är dess ordförande.

  • Lodjursjakten avlyst i tre län

    På morgonen den 5:e mars hade lodjursjakten avlysts i Gävleborgs, Stockholms och Värmlands län. Hittills har sammanlagt 75 lodjur fällts runtom i landet.

  • Svensk viltvård kan rädda tigern

    Ryska WWF besökte i slutet av februari Jägareförbundet. Syftet var att lära sig mer om viltvård och hur man kan öka viltstammarna. Målet är att rädda tigern och amurleoparden i östra Ryssland.

  • Vargjakten anmäldes till EU

    I dag skickades den svenska bevarandesidan sin anmälan mot den svenska vargjakten till EU-kommissionen. - Den kaosartade jakten på varg i januari har kraftigt eroderat vargstammens livskraft, säger Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

  • Engelsk protest mot vargjakten

    Ekotursimföreningen rapporterar att arrangörer av vargturism känner sig nonchalerade i samband med vargjakten. De rapporterar också att Naturetrek, en av världens största naturresearrangörer, ägnar hela sitt senaste nyhetsbrev åt den svenska vargjakten och vår ekoturism. Företaget, med säte i England och med ett brett utbud av safaris till hela världen, är starkt kritiska till jakten och uppmanar därför sina resenärer att boka en svensk vargsafari.