Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Carlgren hotar dra in vargjakt

    Om inte inflyttningen av nya vargar till Sverige fungerar kommer vargjakten att dras in. Miljöminister Andreas Carlgren skärper tonen mot jägare som inte vill acceptera vargflytt. Samtidigt ger regeringen nu i uppdrag till tre myndigheter att utreda hur utplanteringen av varg ska gå till.

  • Järv orsak till massdöd

    Lainiovuoma och Sárivuoma samebyar i Kiruna kommun har drabbats av massdöd. Sedan årskiftet har sammanlagt 40 renar tagits av järv i de båda samebyarna. "Primärt blir det ekonomiska förluster, sen mår man inte heller bra psykiskt när man vet att man har järv i området som kan göra ny angrepp" säger Lars Jonas Kemi, inventeringsansvarig i Lainiovuoma sameby.

  • Allt fler lodjur får skjutas legalt

    Myndigheterna tillåter att alldeles för många lodjur skjuts, anser Naturskyddsföreningen i en kommentar till att total 266 lodjur riskerar att avlivas i år. Det är ungefär 15 procent av hela den svenska lodjursstammen som uppskattas till mellan 1 500 och 2 000 djur.

  • Vargen är nu avlivad

    Den varg som sedan i november hållit till i Gällivare skogssameby avlivades i lördags. Skyddsjakten skedde i samverkan mellan Länsstyrelsens personal och den berörda samebyn.

  • 32 lodjur fällda i landet

    Klockan 16.30 på lojaktens premiärdag den 1 mars hade 32 lodjur fällts eller påskjutits i landet. Flest lodjur, 10, hade skjutits i Värmland. Ett av de påskjutna lodjuren i länet hade ännu inte återfunnits, men avräknades tills vidare från tilldelningen.

  • Varg håller till söder om München

    Det tyska miljödepartementet bekräftar att en varg observerats sedan i december i Brannenburg-området, söder om München, inte långt från den österrikiska gränsen.

  • Skånes djurpark ska ha vargar

    Museer vill använda de uppstoppade vargarna i undervisningssyfte. – Alla kommer även i fortsättningen att vara del i arbetet med att sprida kunskap om vargen, säger Camilla Jönsson.

  • Vargspår lockar brittiska turister

    Vargen har ett ekonomiskt värde. Så säger Anders Ståhl som sysslat med vargspårning sedan flera år tillbaka. Nyligen startade samarbetet med en stor brittisk naturresebyrå och nästa år kan små grupper av blandad nationalitet besöka Dalarna för att få uppleva vår natur.