Rovdjurscentret De 5 Stora

Hänt på Rovdjurscentrum

 8 av 285 
 • David Eberhard, Den farliga naturen

  Det är mycket farligt att vistas i naturen. Man kan ju råka ut för äckliga småkryp. Ni vet, myror, getingar, skalbaggar och gråsuggor och sånt. Och så finns det ju giftiga växter också. Om man, mot förmodan, lyckas överleva dessa farliga saker så kan man ju traska rakt i famnen på en älg! Och då är det fara å färde. När man springer därifrån kan man snubbla över stockar och stenar. Man kan ramla i bäcken och man kan fastna i sumpmarker. Ser man sig inte för kan man springa in ett träd. Sådana finns det ju alldeles för många av i naturen. De skymmer ju ljuset.

 • Tom Arnbom - värdet av vilda djur

  I början av oktober deltog jag i ett seminarium vid Rovdjurscentret i Järvsö där det presenterades flera olika sidor av vad de vilda djuren är värda. Det handlade om allt från jägarens perspektiv till rovdjursturism, inklusive skador på skogsindustrin. Även om det finns skilda åsikter om hur vi ska "nyttja" de vilda djuren, så är ett säkert, och det är att djuren är värdefulla på många olika sätt.

 • Tomas Frisk - Information till alla?

  Ibland bygger människors åsikter om rovdjur mer på känslor än på vedertagen kunskap, trots all satsning på forskning. Men om kunskapen från forskningen inte når fram, vad är den då värd? Att göra forskningsresultat tillgänglig för den breda allmänheten är nästa steg till en förbättrad diskussion om våra stora rovdjur.

 • Rovdjurscentret och Stormare i samarbete

  Rovdjurscentret De 5 Stora har tagit fram interaktiva informationsstationer som placerats ut på några av Sveriges mest besökta djurparker; Skansen, Skånes djurpark, Kolmården, Lycksele djurpark och Borås djurpark.

 • Gratis Rovdjursskola för alla elever i år 1-9

  Genom Rovdjursskolan vill vi sprida kunskap om de stora rovdjuren, om deras roll i naturen och samhället, samt öka förståelsen människors olika syn på rovdjuren. Än finns platser kvar att boka till vårens Rovdjursskola! Svårt att ta er hit? Vi kan även komma till er skola och hålla Rovdjursskola på plats. Ring 0651-41170 för mer information.