Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 459 av 8450 
 • Trolig varg överkörd av tåg

  Vid kl. 22.20 igår kväll rapporterade en lokförare att ett djur körts över och dödats norr om Tjörnarp i Skåne. Länsstyrelsen har undersökt kvarlevorna av djuret och konstaterat att det med största sannolikhet rör sig om en varg.

 • Jägare vill förenkla kontroller av vildsvins- och björnkött

  Enligt reglerna måste allt kött från vildsvin och björn i Sverige besiktigas och trikinkontrolleras vid en vilthanteringsanläggning före försäljning, och nödvändiga handlingar utfärdas. Men nu vill Svenska Jägareförbundet ha enklare regler runt köttet för att kunna sälja det, och de får stöd från Livsmedelsverket.

 • Junselevargarna uppspårade

  Nu är Junselevargarna lokaliserade igen. Länsstyrelsens rovdjursspårare återfann på annandagen vargarna i det nordöstra området av Junselereviret.

 • Misstänkt tjuvjakt

  En vargtik har hittats skjuten. Polisen misstänker grovt jaktbrott, men inga framsteg har gjorts i utredningen. Nu vädjar de om hjälp från allmänheten.

 • Skyddsjakt på högst 32 vargar 2013

  Nu är 2013 års delegationsbeslut till länsstyrelserna i norra och mellersta Sverige om skyddsjakt på varg klara. I besluten från Naturvårdsverket ingår ett handlingsutrymme för länsstyrelserna att besluta om hur många vargar som kan få fällas vid skyddsjakt under 2013. Beslutet gäller från och med den 1 januari 2013 till den 30 november 2013 och ersätter tidigare beslut.

 • Sannolikt vargangrepp i Osby

  Tre får hittades under morgonen döda söder om Lönsboda i Osby kommun. Enligt en första besiktning är det sannolikt fråga om ett vargangrepp.