Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 343 av 8384 
 • Färre järvar hittade i år

  Resultatet från årets inventering visar på en fortsatt minskning av järvstammen. I år uppskattas populationen till omkring 500 järvar i Sverige vilket är under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

 • Vargpäls stals vid inbrott

  En äldre vargpäls stals vid ett inbrott hos Tabergs bergslags hembygdsförening, söder om Jönköping. Det var på söndagseftermiddagen som en förbipasserande upptäckte att dörren till byggnaden var inslagen.

 • Varg påkörd av lastbil – vargen fick avlivas

  Det var vid 02.40-tiden under natten mot måndag som olyckan inträffade. En varg sprang över riksväg 66 när lastbilen kom körande. Olyckan inträffade mellan södra och norra infarten till Surahammar.

 • Linnea såg varg i Hässlehult

  Under söndagen tror sig Linnea Liljegren från Olofström ha sett en varg mellan Jämshög och Gränum. En upplevelse hon sent kommer glömma.

 • EU-regler stoppar vargjakten

  Det är domstolarnas utslag kring förra vinterns vargjakt, och ytterst EU-regler, som stoppar kommande vinters vargjakt i Västmanland. Länsstyrelsens tjänstemän meddelar att de inte kan uppfylla Riksdagens intentioner och minska vargbeståndet i länet.

 • Naturskyddsföreningen överklagar vargjakten

  Överklagan från Naturskyddsföreningen gäller sex stycken vargar i reviret i Orsen. "Det är anmärkningsvärt att länsstyrelsen och landshövdingen går emot sin egen jurist", säger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturkyddsföreningen Dalarna.

 • Jämthund svårt skadad av lodjur

  Jämthundstiken Assa fick tag på lodjur i samband med älgjakt i Öxnevalla, Västra Götaland. Efter ett längre ståndskall gick lodjuret till attack och hunden ådrog sig svåra skador.

 • Varnar för ätande varg i Vågbacken

  En lapp varnar motionärer i Vågbacken för vargar och uppmanar till att hålla hundarna kopplade. En befogad oro, enligt Fredrik Wilde som är vilthandläggare på länsstyrelsen. – Det är bra att uppmärksamma hundägare på att det är lite mer spring där än vanligt, säger han.

 • Effekter av rovdjurens återkomst

  I de flesta europeiska länder finns nu permanenta, reproducerande populationer av antingen, varg, lodjur eller brunbjörn. I vissa länder finns alla tre. Men det är inte jungfruliga marker som återkoloniseras av dessa djur utan snarare marker präglade av hög mänsklig aktivitet.

 • Femårig plan för genetisk förstärkning

  Naturvårdsverket har beslutat hur myndigheten ska arbeta för att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för vargstammen i Sverige för fem år framåt. Den plan som tagits fram är i linje med Strategin för svensk viltförvaltning och är därmed inriktad på att främst arbeta förebyggande.