Rovdjurscentret De 5 Stora

Naturskyddsföreningen överklagar vargjakten

Överklagan från Naturskyddsföreningen gäller sex stycken vargar i reviret i Orsen. "Det är anmärkningsvärt att länsstyrelsen och landshövdingen går emot sin egen jurist", säger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturkyddsföreningen Dalarna.

Naturskyddsföreningen Dalarna yrkar nu till förvaltningsrätten att de upphäver Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg i Dalarnas län. Överklaganden gäller sex stycken vargar i reviret Orsen i Gagnfes kommun.

Naturskyddsföreningen väljer att trycka på att beslutet om årets jakt bestrider mot EU:s art- och habitatdirektiv där man understryker att den svenska jaktlagsförordningen inte gäller för de rödlistade arter som finns i art- och habitatdirektivet.

Om överklagandet inte är avgjort innan den 1 decemner i år yrkar Naturskyddsföreningen att förvaltningsrätten meddelar inhibition av beslutet fram till att förvaltningsrätten prövats med beslutets förenlighet gällande rätt och förvaltningsrättens beslut vunnit laga kraft.

– Det är anmärkningsvärt att Länsstyrelsen Dalarna och Landshövdingen Ylva Thörn går emot sin egen jurist, som säger att jaktbeslutet är illegalt, säger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna.

Ahlstedt säger också att Naturskyddsföreningen inte tycker att licensjakten är bra men om varg måste jagas ska detta innefattas endast av skyddsjakt.

– Att de dessutom valt ett revir där vargarna inte ställt till några problem gör det ännu mer motiverat att överklaga, säger Ahlstedt.