Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 167 av 7761 
 • Misstänkt jaktbrott under björnjakt i Västerbotten

  Polisen misstänker ett fall av grovt jaktbrott i samband med den pågående björnjakten i Västerbotten. Händelsen upptäcktes när polisen tillsammans med länsstyrelsen genomförde sin rutinmässiga kontroll under jakten. Om detta skriver SR.

 • Björnjakten startar idag

  Idag den 21 augusti startar björnjakten. Totalt får 284 björnar skjutas och jakten kan följas på SVA. Kontroll för kvarvarande kvoter måste dock ske hos respektive länsstyrelse.

 • Oskygg varg ska skrämmas iväg

  En varg i Edsbyn har haft ett oskyggt beteende och varit nära människor många gånger under de senaste veckorna. Någon skyddsjakt har inte beviljats eftersom det saknas lagstöd för det, men nu vill länsstyrelsen testa att skrämma den med gummikulor och om det misslyckas kan skyddsjakt bli aktuellt. Om detta rapporterar Svensk Jakt.

 • Dags att samla in björnspillning

  Från och med idag kan den som är intresserad samla och skicka in björnspillning i Västerbotten. Insamlingen görs mellan 21 augusti och 31 oktober i år och målet är att få in 1500 spillningsprover för analys av björnarnas DNA. Syftet med insamlingen är att få fram en bra och aktuell bild av björnarnas antal och utbredning i länet.

 • Varg sprider oro i sameby

  En finsk-rysk varg har upptäckts nära gränsen till Finland. Var vargen befinner sig nu vet ingen, men den sprider oro bland renägarna. Om detta skriver SR.

 • Finsk-rysk varg rör sig nära gränsen

  Spår av en finsk-rysk varg har hittats i Östra Kikkejaure sameby vid Arvidsjaur. Detta upptäcktes då länsstyrelsen undersökte en rovdjurstagen ren med DNA-prov förra veckan. Om detta skriver SR.

 • Illegal jakt trolig förklaring till vargminskning

  Vargstammen har minskat i ett perspektiv på de senaste fem åren. Minskningen har varit störst i Dalarna och Värmland och anledningen till minskningen bedöms enligt forskare vara illegal jakt. Om detta rapporterar SR.

 • Nytt projekt om björnangrepp på ren

  Ett nytt forskningsprojekt har inletts i samarbete med Idre fjällsameby i Dalarna. Förhoppningen är att få svar på hur många renkalvar som dödas av björnar på fjället. Ett liknande projekt om hur många renar som tas i samband med kalvningen har nyligen genomförts och avslutats i två skogssamebyar i Norrbotten. Om detta skriver SR Ekot.

 • Björnjakt avlyst i Alfta

  Efter att länsstyrelsen upptäckt minst en illegal björnåtel inom ett jaktområde i Alfta avlyses jakten. Området det handlar om heter Alfta södra viltvårdsområde och det ligger i den sydliga delen av Ovanåkers kommun i Hälsingland. Om detta skriver Svensk Jakt.