Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 130 av 7724 
 • Björn jagade hare

  Jennifer Holmström från Boden var på väg till Björkliden för att fira midsommar. Mitt under färden mellan Gällivare och Kiruna såg hon en björn jaga en hare över vägen. Om detta skriver SR.

 • Åtal för varghybrider i Finland

  En omfattande härva med uppfödning av varghybrider har avslöjats i Finland. Vid tillslaget hittades 64 djur, varav ett trettiotal avlivades. Detta rapporterar Svensk Jakt.

 • Lodjur kan sänka jaktarrende

  Stora rovdjur är betydelsefulla inslag i den svenska faunan, men kan ha negativa effekter på möjligheterna till jakt. I en ny studie visar forskare från SLU och Södertörns högskola att ett nytt lodjursrevir sänker priset på jaktarrenden i södra Sverige och Mälardalen med i genomsnitt 16 procent.

 • Beslut taget om björnjakt i Dalarna

  Länsstyrelsen i Dalarna har fattat beslut om årets licensjakt på björn. Under årets jakt får 48 björnar fällas, med en kvot på björnhonor i två av fyra delområden.

 • Björn som fastnat i fälla avlivades

  En björn som fastnat med ena tassen i en fälla har avlivats utanför Lycksele. Fällan hade suttit en längre tid och såret var infekterat. Händelsen utreds som ett jaktbrott och björnen har skickats till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för obduktion. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Antalet lodjur samma som förra året

  Resultaten från årets inventering visar att det finns ungefär 1200 lodjur i Sverige. Jämfört med förra året har antalet familjegrupper ökat i södra och mellersta förvaltningsområdet med 3 respektive 9,5 familjegrupper. I norra förvaltningsområdet har däremot antalet minskat med 15 familjegrupper.

 • Spillningsinventering i Västerbotten

  Under perioden 21 augusti till 31 oktober 2019 genomförs Västerbottens fjärde björnspillningsinventering. Insamlade prover skickas till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Resultaten beräknas vara klara våren 2020.

 • Fynd av utdöd vargart kan ha hittats

  Forskare har hittat en fryst vargskalle som tinat fram från den sibiriska permafrosten. - Vi är ganska säkra på att huvudet tillhör en utdöd variant av varg som kallas för istida stäppvarg, säger en av forskarna till Aftonbladet. Detta rapporterar Aftonbladet.

 • Länsstyrelsen uppmanar till att lämna björnungar i fred

  Tre björnungar som rör sig kring Bäcka herrgård mellan Mora och Orsa har blivit så populära att människor åker dit för att fotografera dem. Men polisen och länsstyrelsen går nu ut med en uppmaning om att lämna björnarna ifred.