Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 284 av 8450 
 • Ökad björnjakt dödar även fredade ungar

  Det är förbjudet att jaga både björnungar och deras mammor. Trots det leder ett ökat jakttryck till att fler björnungar dör, enligt ny svensk forskning.

 • Ingen inhibition i Värmland och Örebro men i Dalarna

  Länsstyrelsen i Dalarna, Värmland och Örebro län har tidigare beslutat om licensjakt på varg. Dessa beslut har överklagats. I överklagandet från Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden finns begäran om att jakten ska stoppas, en så kallad inhibition. Naturvårdsverket avslår denna begäran gällande Värmlands-och Örebro län men bifaller begäran gällande Dalarnas län.

 • Beslut om skyddsjakt Gävleborg

  Länsstyrelsen har under måndagen den 22 december fattat två beslut som gäller skyddsjakt efter varg.

 • Skyddsjakt på varg i Skaraborg

  Länsstyrelsen i Västra Götaland ändrar sig och ger klartecken för skyddsjakt på en varg i Kroppefjällsreviret.

 • Slutrapport av genetisk förstärkning av vargstammen

  Naturvårdsverket och Jordbruksverket har haft ännu ett uppdrag att genomföra åtgärder för att genetiskt förstärka den svenska vargstammen. Det tidigare uppdraget slutredovisades den 20 december 2012. En delredovisning inom det senaste uppdraget gjordes den 27 juni 2013. Uppdraget har nu slutredovisats den 12 december 2014.

 • Järvstammen i Sverige

  Efter några år av relativt stark positiv utveckling för den svenska järvstammen antyder den senaste populationsberäkningen 2014 att järvstammen kan vara stabil eller att den minskar. Beräkningen visar att det fanns omkring 647 (502–867) järvar i Sverige och omkring 990 (806–1 264) järvar i Skandinavien.

 • Människor och rovdjur kan dela samma landskap

  Rovdjurens återkomst i Europa är en stor framgång för naturvården. På en tredjedel av det europeiska fastlandet finns åtminstone ett av de stora rovdjuren. Det visar en artikel i den vetenskapliga tidskriften Science som forskare från 26 länder har bidragit till. Ett utmärkt exempel på att människor och stora rovdjur kan dela samma landskap, enligt Guillaume Chapron vid SLU som är huvudförfattare.

 • Förvaltningsplan och miniminivåer för järv klara

  Arbetet med att genomföra regionaliseringen av rovdjursförvaltningen går nu in i sitt slutskede. Nu är ramverket på plats även för järv och Naturvårdsverket har fastställt en förvaltningsplan, inventeringsresultat och miniminivåer för järv.