Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 102 av 8450 
 • DNA-test tyder på att Ringvattenvargen är från öst

  Vargen i Ringvattnet i Jämtland kan få stor betydelse för stammens fortlevnad i Sverige. DNA-prov tyder på att den kommer från öster. Nytt prov ska samlas in och om det bekräftar resultatet förses vargen med radiosändare. Då kan skador förebyggas och intressanta data säkras för forskningen.

 • Sköt varg - fälld i HD

  Lantbrukaren sköt ihjäl en varg för att freda sina kalvar. I både tingsrätt- och hovrätt friades han från grovt jaktbrott. Men på tisdagen dömde den sista instansen, Högsta domstolen, honom till villkorlig dom och samhällstjänst.

 • Däck på två bilar skars sönder i Furudals Bruk

  Ett nytt kapitel i vargarnas Furudal har skrivits. Inom loppet av ett par timmar på söndagsvällen, någon gång mellan klockan 18 och 20, har någon eller några varit framme och skurit sönder alla åtta däcken på två bilar hemma hos Rickard Engberg, som äger Furudals Bruk. - Det är sjukt! Helt absurt! anser han och understryker att han inte vill delta i någon pajkastning.

 • Nu hotas vargreviret i Furudal

  Det var den gamla alfatiken i Furudalsreviret som blev skjuten i samband med älgjakt i Orsa kommun den 13 oktober. Det har DNA-analysen fastslagit. Hittills under vintern har vargspårare inte spårat några revirmarkeringar från alfahanen i reviret.

 • Varg och lo lika skyldiga

  Lodjur dödade eller skadade sju jakthundar i Värmland under 2003. Precis lika många som vargen. Det visar statistik från Viltskadecenter som VF tagit del av. - Det har sett ungefär likadant ut de tre senaste åren nu, säger viltbiologen Jens Karlsson.

 • Skyddsjakt på lodjur i renskötselområdet

  Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på 16 lodjur i renskötselområdet för att hålla antalet lodjur på den nivå som regering och riksdag angett. Däremot bedömer Naturvårdsverket att skyddsjakt utanför renskötselområdet inte kan tillåtas på grund av den minskande lodjursstammen i Sverige samt efter JO:s yttrande angående tidigare beslut om skyddsjakt.

 • Ingripande mot varg i Jämtland

  Först skrämselåtgärder och om det inte hjälper får vargen avlivas. Det är innebörden av Naturvårdsverkets beslut att lösa problemen med en ovanligt oskygg varg i byn Ringvattnet i Jämtland.

 • Påkörd varg orsakade trafikolycka

  I morse, före halv åtta, påträffades en påkörd och svårt skadad varg på riksväg 66 mellan Smedjebacken och Lernbo.

 • Rovdjur orsakar små skador

  Över hela världen förföljs rovdjur, stora som små, för att de dödar tamdjur och konkurrerar med människorna om viltet. En ny studie visar dock att skadorna är relativt små och ekonomiskt försumbara.