Rovdjurscentret De 5 Stora

Femårig plan för genetisk förstärkning

Naturvårdsverket har beslutat hur myndigheten ska arbeta för att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för vargstammen i Sverige för fem år framåt. Den plan som tagits fram är i linje med Strategin för svensk viltförvaltning och är därmed inriktad på att främst arbeta förebyggande.

Naturvårdsverkets plan för genetisk förstärkning innebär inga direkta förändringar för svensk rovdjursförvaltning utan listar åtgärder som vi bedömer behövs för att öka möjligheten för att invandrade vargar att reproducera sig med den skandinaviska vargstammen med så lite skador på renskötseln som möjligt.

– Det här är Naturvårdsverkets plan för vad vi som myndighet ska göra för att bidra till att nå målet om en gynnsam bevarandestatus för vargstammen. Den har som utgångspunkt att via samverkan komma vidare i arbetet med genetisk förstärkning, säger Helene Lindahl på Naturvårdsverket

Planen beskriver även de insatser som Naturvårdsverket tidigare genomfört.

– Flytt av genetiskt viktiga vargar är något vi genomfört vid flera tillfällen men inte gett önskat resultat. Den erfarenheten har vi tagit med oss när vi arbetat med planen. Nu vill vi satsa på att samarbeta med renskötseln så att vargarna kan ta sig igenom renskötselområdet med minsta möjliga skador, säger Helene Lindahl på Naturvårdsverket.

Fakta om genetiskt viktiga vargar

Vargar som vandrar in i Sverige från öst och som inte är släkt med den skandinaviska vargstammen är viktiga för att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen. Om vargen bildar par med en skandinavisk varg och får valpar bidrar dessa valpar till att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen och det gör att den skandinaviska vargpopulationen inte behöver vara så stor. Utan inflödet av gener från öst skulle den skandinaviska vargstamen behöva bestå av många fler individer.

Den utredning som Naturvårdsverket lämnade till regeringen i oktober 2015 visar att det behövs minst 300 vargar, förutsatt att det under varje femårsperiod kommer in en genetiskt viktig varg som får valpar med de vargar som redan finns i Sverige. Detta för att gynnsam bevarandestatus ska bibehållas.