Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 306 av 8450 
 • Vargar och björnar väljer områden som ser olika ut

  En studie utförd av Skandulv visar att björnar och vargar till viss del nyttjar olika habitat inom sina hemområden. Studien undersökte habitatvalet hos 53 björnar och 7 vargar (alla försedda med GPS-sändare) som hade överlappande hemområden. Studien genomfördes i Sverige under senvintern/våren när deras födoval överlappar som mest.

 • Människan begränsar vargens utbredningsområde

  En studie utförd av Skandulv visar att vargens potentiella utbredning främst påverkas av olika typer av dödlighet orsakade av människan så som legal och illegal jakt samt till viss del av trafik i områden med hög trafikintensitet.

 • Ingen skyddsjakt på järv

  Förvaltningsrätten slår fast länsstyrelsens beslut. Det blir ingen skyddsjakt på järv för Svaipa sameby. Detta rapporterar SVT.

 • Lodjursjakt upprör

  Länsstyrelsen i Kalmar och Jönköpings län har beslutat att det nästa år kommer vara licensjakt på lodjur, något som rört upp mycket känslor. Detta rapporterar SR.

 • Åtal kan snart väckas mot vargskytt

  Jägaren som sköt den så kallade Snapphanen, den stationära vargen i norra Skåne, ska nu få lämna synpunkter på utredningen. Därmed går förundersökningen mot sitt slut och eventuellt åtal kan väckas. Detta rapporterar Svensk Jakt.

 • Lågt intresse för att märka varg i Finland

  Det ser inte ut att bli någon märkning av vargar i Kust-Österbotten i vinter, säger man vid naturresursinstitutet Luke. Forskningsprofessor Ilpo Kojola tycker det är synd eftersom det rör sig om ett intressant område med många vargar. Detta rapporterar yle.fi.

 • Varg kan ha blivit dödad av älg

  Den 26 november hittades en död varghane norr om Sysslebäck i Jubergsreviret i Värmland. Efter att Statens veterinärmedicinska anstalt undersökt vargen kunde de konstatera att den troligen dödats av en älg. Detta rapporterar SR.

 • Ingen jakt på lodjur i Östergötland

  I Östergötland har populationen av lodjur haft en svag tillväxt under den senaste tiden och därför beviljar inte länsstyrelsen någon licensjakt på stammen under nästa år. Detta rapporterar SVT.

 • Klartecken för lodjursjakt i Kalmar län

  Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat att tillåta licensjakt på lodjur i länet nästa år. Anledningen är enligt länsstyrelsen att stammen behöver regleras för att hålla förvaltningsmålen. Detta rapporterar SR.