Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 231 av 8450 
 • Fynd av dvärgbandmask hos två vargar

  Två fall av dvärgbandmask hos varg har upptäckts av SVA. Dvärgbandmask har funnits konstaterad i landet sedan innan hos tex hundar, men det är första gången som man har funnit parasiten på vargar. De aktuella proverna kommer från vargar som är födda i Sverige, och därmed också smittade inom landets gränser. Om detta rapporterar Svensk Jakt.

 • Flera nya åtgärder i rovdjursförvaltningen

  Regeringen vill vidta flera åtgärder för att utveckla rovdjursförvaltningen. Det handlar om förslag att ta bort de länsvisa miniminivåerna, ökade möjligheter till viltskadeersättning för jordbrukare och att förstärka anslaget för främjande av rennäring.

 • Fortsatt utökade möjligheter till ersättning och bidrag

  Regeringen har beslutat att förlänga giltighetstiden för den förordning som ger möjlighet att ge statligt stöd för viltskador och förebyggande av viltskador som inte ersätts genom viltskadeförordningen. Det kan t.ex. handla om underhåll av rovdjursavvisande stängsel, flytt av djur till mindre skadeutsatta beten, kadaverhantering och egenvård av skadade djur. Detta skriver Regeringen i ett pressmeddelande.

 • Fäbodbruket listar önskade förändringar

  I en debattartikel i ATL beskriver förbundet Svensk fäbodkultur att brukarna upplever ett ökat tryck från de stora rovdjuren vilket leder till att de helt eller delvis avstår från att ha djuren på fäboden. I artikeln beskriver de flera åtgärder som de skulle önska förändrades i rovdjursförvaltningen. På listan finns bland annat att de önskar mer och bättre hjälp till före­byggande åtgärder som kan sättas in redan vid störningar så att ett rovdjursangrepp aldrig behöver ske – det skulle gynna alla.

 • Ny analys ger större utrymme för vargjakt

  För ett tag sedan uppmärksammade Jägareförbundet Naturvårdsverket på en otydlighet i de beräkningar som legat till grund för länsstyrelsernas beslut kring licensjakt på varg. En ny analys har därför beställts och den nya analysen visar på möjlighet till något högre jaktuttag utan att riskera att populationen hamnar under 300 vargar, vilket är referensvärdet för gynnsam bevarandestatus. Det är nu länsstyrelserna som avgör om detta nya underlag i sig ger skäl att ändra sina beslut om licensjakt. Om detta skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

 • Vargattack sydväst om Skillingaryd

  Får har angripits av en varg sydväst om Skillingaryd i Vaggeryds kommun. Länsstyrelsen besiktigade under torsdagseftermiddagen tre tackor och en bagge. Det skriver SVT.

 • Ponny dödad av varg

  Länsstyrelsen i Dalarnas län har fastställt att en shetlandsponny i södra Malung-Sälens kommun har dödats av en varg. Detta skriver Tidningen Ridsport.

 • Ny vargattack i Skåne – tio får angripna

  En ny vargattack har inträffat i Skåne. Tio får angreps i Ravlunda på Österlen under natten mot tisdagen. – Fyra av dem dödades och de andra skadades, säger Mikael Bengtsson, viltvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne. Om detta skriver Aftonbladet.

 • Ingen licensjakt på järv i år

  Trots att antalet järvar i Sverige är på samma nivå som förra året blir det ingen licensjakt i år. Den nya beskattningsmodellen visar nämligen att uttag måste göras med försiktighet. Det skriver Jakt & Jägare