Fler vargar rör sig i Sörmland
Det rör sig fler vargar än tidigare i Sörmaland. Enligt länsstyrelsen har det bland annat setts varg utanför de befintliga reviren, dock finns i nuläget inga säkerställda nya revir. Om detta rapporterar SVT.
Det rör sig fler vargar än tidigare i Sörmaland. Enligt länsstyrelsen har det bland annat setts varg utanför de befintliga reviren, dock finns i nuläget inga säkerställda nya revir. Om detta rapporterar SVT.
Under inventeringsperioden för varg, vilket är 1 oktober – 31 mars, redovisar Viltskadecenter löpande preliminära resultat. Den slutgiltiga sammanställningen görs i juni. Hittills har länsstyrelserna kunnat dokumentera 18 familjegrupper och revirmarkerande par.
Skandinaviska björnprojektet har försett björnar med kameror. På så vis kan de filma sina egna förehavanden och informationen kan bli ett bra framtida hjälpmedel för rovdjursforskare. Om detta rapporterar SR.
I Norge har antalet får som dödats av rovdjur minskat sedan år 2010. De mest avgörande förvaltningsåtgärderna har varit att skilja betesdjur och rovdjur åt, samt skyddsjakt på skadegörande individer har gett bra resultat. Om detta skriver Miljödirektoratet.
Den veterinär som obducerat vargen i Linghed berättar att den var i väldigt dåligt skick och att ena benet var helt av. Hon säger till SVT att ett djur inte ska behöva gå skadat så länge, och att det är beklagligt att myndighetsbyråkratin satte stopp för tidigare avlivning.
Landets länsstyrelser är ansvariga för inventering av rovdjur. De tar tacksamt emot rapporter på spår. SVT rapporterar om länsstyrelsen i Dalarna som önskar att de som hittar spår efter lodjur eller varg kontaktar länsstyrelsens naturbevakare – eller själv rapportera in fynd genom en hemsida eller mobilapplikation.
Jättevargen var förut ett av de vanligaste stora rovdjuren i Nordamerika, men de dog ut för cirka drygt 10 000 år sedan. Det har spekulerats om att jättevargen släktskap med dagens vargar och nya studier visar att de bara är släkt på mycket avlägset håll. Om detta rapporterar SR.
Licensjakten på varg är avlyst i Gävleborg. Totalt har 16 vargar, efter en utökning på fyra vargar, fällts i länet. Detta meddelar länsstyrelsen.
Länsstyrelsens i Skåne nyligen spårat två vargar som går bredvid varandra i Kristianstadstrakten. Det är första gången i modern tid som två vargar syns tillsammans i Skåne. Länsstyrelsen kan inte dra några slutsatser om huruvida det är ett etablerat vargpar eller inte ännu, men de är angelägna om att få in fortsatta observationer. Detta skriver Länsstyrelsen Skåne.
Det har förekommit flera olika teorier om hur det gått till när vargen blev hund. En teori går ut på att vargen tämjdes för att hjälpa till i jakten, medan en annan menar att vargen utvecklades till en tidig typ av hund som levde på matrester, men båda teorierna har varit delvis problematiska. Den sistnämnda då domesticering över flera generationer borde avbrutits i perioder med brist på mat och där människans eget näringsintag borde prioriterats.