Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 343 av 8351 
 • Norsk vargjakt kraftigt begränsad

  Det norska miljödepartementet har beslutat att antalet vargar som får skjutas i årets licensjakt ska begränsas. Tidigare beslutade 47 djur begränsas nu till 15.

 • Varginventeringen utvecklas - vad är på gång?

  I arbetet med att utveckla och förbättra rovdjursinventeringen tar Naturvårdsverket fram en ny omräkningsfaktor för varg. Hallå där Maria Hörnell Willebrand, enhetschef och ansvarig för viltanalys på Naturvårdsverket. Hur går arbetet med att testa den nya omräkningsmodellen för varg?

 • Varför blev det ingen lodjursjakt i södra Sverige?

  Den senaste vinterns inventering visade att södra rovdjursförvaltningsområdet hade fler lodjur än den satta miniminivån. Länsstyrelserna i södra rovdjursförvaltningsområdet fick då möjlighet att besluta om licensjakt, men valde att inte tillåta någon licensjakt på lodjur i år. Linda Andersson på Länsstyrelsen i Jönköpings län berättar varför.

 • Vargjakten överklagas till kammarrätten – igen

  Totalt 24 vargar ska få lov att skjutas under vargjakten nästa år, ett beslut som överklagats av flera föreningar. Nu tar Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen frågan till Kammarrätten.

 • Länsstyrelsen har utvärderat vargjakten i Ockelbo kommun 2016

  Länsstyrelsen har genomfört en enkätundersökning med anledning av 2016 års licensjakt på varg. Resultatet indikerar att människors vardag inte förändrats efter vargjakten. Den har inte heller påverkat vare sig acceptansen för varg eller övriga rovdjur, oron för rovdjur, förutsättningarna för att hålla tamdjur, risken för illegal jakt efter rovdjur eller förtroendet för länsstyrelsen.

 • Skyddsväst ger tryggare jakt

  Skyddsväst på jakthundar i rovdjurslän fyller en viktig funktion. Det konstaterar länsstyrelsen i Gävleborg i en utvärdering. Skyddsvästar används för att motverka rovdjursangrepp på jakthundar. Ett flertal länsstyrelser i landet lämnar bidrag för inköp av skyddsväst.

 • Här skyddar hunden mot rovdjuren

  De hoppar över viltstängsel. De gömmer sig för skyddsjägare. Men hundar har visat sig hålla borta lodjuren från fårhagarna. Ett dovt, respektingivande hundskall hörs när vi parkerar på gårdsplan. Huvudpersonen i vårt reportage ger sig omedelbart tillkänna bortifrån fårhagen. Men så är vi också främlingar här.