Rovdjurscentret De 5 Stora

Organisationer backar upp De 5 Stora

Rovdjurscentrets samarbete med intresseorganisationerna tar ett kliv framåt i samband med invigningen. Samtliga organisationer är representerade på invigningen och på det möte som hålls på Rovdjurscentret följande dag. En viktig diskussionspunkt blir framtida samarbetsprojekt.

Organisationerna företräder människor med vitt skilda åsikter i många rovdjursfrågor. I vissa sakfrågor råder enighet - som att det finns ett behov av ökad information om rovdjuren och att paragraf 28 i Jaktförordningen bör ändras. I andra frågor går åsikterna isär, till exempel i den om åtling. Jägareförbundet är för åtling generellt, medan Fäbodbruket är mot all typ av åtling. Vissa organisationer tycker att åtling ska vara tillåtet vid jakt, andra tycker att åtling är okej bara vid fotografering och turism, medan några organisationer inte har tagit ställning i frågan. Fler ställningstaganden i aktuella rovdjursfrågor presenteras i Rovdjurscentrets utställning.

De intresseorganisationer som Rovdjurscentret samarbetar med är Djurparksföreningen, Ekoturismföreningen, Fäbodbruket, Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Lantbrukarnas Riksförbund, Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen, Samernas Riksförbund och Världsnaturfonden WWF.