Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjurscentret har öppnat!

- Det här är det bästa i sitt slag jag har sett i hela världen, sa Hans-Ove Larsson, zoolog på Skansen.
Han var en av många rovdjursintresserade från hela landet som trängdes med Järvsöborna för att se kung Carl XVI Gustaf inviga Rovdjurscentret De 5 Stora.

I sitt invigningstal betonade kungen vikten av saklighet, kunskap och information i de laddade frågor som kännetecknar rovdjursdebatten. Och just detta – att utforma saklig och opartisk fakta - tycks vara något som Rovdjurscentret har lyckas med, att döma av besökarnas reaktioner.

- Utställningen är definitivt faktabaserad, vilket är bra, ansåg P-G Idivuoma, ordförande i Samernas Riksförbund. Han fick medhåll av representanter från Rovdjursföreningen, Världsnaturfonden WWF, Svea Skog och flera andra organisationer som vanligtvis har vitt skilda åsikter i rovdjursdebatten.
- Det är en njutning, fint och vackert, tyckte Naturskyddsföreningens naturvårdschef Klas Hjelm, som var väldigt imponerad, inte minst av panoramafönstret där besökarna kan se ut över ett hägn med fyra livs levande vargar.

Behovet av ett Rovdjurscenter som kan sprida kunskap och information om landets fyra stora rovdjur – björn, järv, lo och varg – föddes i samband med riksdagens beslut om ökade rovdjursstammar. Idag, fem år senare, står Rovdjurscentret De 5 Stora färdigt, redo att ta emot det femte stora rovdjuret – människan.

Hör av dig till oss för mer information och bilder. Kontaktuppgifter finns på hemsidan: www.de5stora.com

Foto: Kungen och Tomas Frisk Kungen och Tomas Frisk
Foto: Kungen och Jens Wahlstedt Kungen och Jens Wahlstedt
Foto: Rovdjursseminarium i hörsalen Rovdjursseminarium i hörsalen
Foto: Sveriges konung och skogens konung Sveriges konung och skogens konung
Foto: Vargar utanför panoramafönstret Vargar utanför panoramafönstret
Foto: Invigning på verandan Invigning på verandan
Foto: Kungen avtäcker bronsskulptur Kungen avtäcker bronsskulptur
Skrivet av: Sofia Lagerström