Rovdjurscentret De 5 Stora

H.M. Konungen inviger Rovdjurscentret

Med H.M. Konungen som invigare, Lill-Babs som värdinna och Östen med Resten som underhållare ser Rovdjurscentret De 5 Storas invigning ut att bli en riktig höjdartillställning. Nu är programmet för den efterlängtade invigningen 13:e juni spikat.

Kungen kommer till Rovdjurscentret under förmiddagen och får då en förhandsvisning av den nya utställningen som färdigställs i dagarna.
- Jag tror att vi ska kunna ge alla något nytt att tänka på, oavsett vilken inställning man har till rovdjuren när man kommer hit, säger projektledaren Tomas Frisk.
Därefter bjuds kungen och 80 speciellt inbjudna gäster på en rovdjursinspirerad hälsingetallrik i Järvzoos nya serveringsbyggnad i djurparken.

Efter lunchen kommer det kungliga sällskapet att få lyssna till några av Sveriges främsta rovdjursexperter. Olof Liberg (docent från SLU, Grimsö) redogör för rovdjursläget idag, Göran Ericsson (docent från SLU i Umeå) berättar om svenska folkets attityd till rovdjuren, Susanna Löfgren (chef för Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet) beskriver behovet av rovdjursinformation och Sverre Sjölander (professor från Linköpings universitet) pratar om rovdjuret människan.

En halvtimme före själva invigningen kan alla som vill få lyssna till Lill-Babs och Östen med Resten. De kommer att underhålla från Rovdjurscentrets veranda, som är sammanbyggd med Järvzoos entré.

Under invigningen talar landhövding Christer Eirefelt och Naturvårdsverkets generaldirektör Lars-Erik Liljelund, innan H.M. Konungen förrättar själva invigningen genom att avtäcka en bronsstaty.
- Jag tror att vi kan utlova en del riktigt spektakulära inslag i utställningen, som kommer att väcka en del uppmärksamhet, säger Tomas Frisk med ett underfundigt leende.

Skrivet av: Sofia Lagerström