Rovdjurscentret De 5 Stora

Invigning av naturligt ungdomsprojekt

Med rönnbärskonfetti och källvatten-drinkar invigdes ungdomsprojekt ”Ung i naturen” i lördags. Strålande solsken och mängder av prova-på-aktiviteter lockade flera hundra barn, ungdomar och föräldrar till en heldag på Rovdjurscentret i Järvsö.

Ungdomar i Ljusdal-Ramsjö jaktvårdskrets arrangerade invigningsdagen och var nöjda med det stora intresset. Besökarna fick bland annat chansen att lära sig mer om jakthundar, skogsmaskiner och fåglar. De fick prova flugfiske, orientering med gps och att skjuta i
skyttesimulator. Dessutom gavs föredrag om att möta stora rovdjur, något som är både ovanligt och oftast ofarligt men som ändå oroar många. Syftet med invigningsdagen var att ge besökarna inspiration till att vistas i naturen.

Foto: Glenn MattsingFoto: Glenn Mattsing

Invigningen hölls i och utanför Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö. Tomas Frisk, projektledare för Rovdjurscentret, menade i sitt invigningstal att ”Ung i naturen” går hand i hand med ett av Rovdjurscentrets huvudsyften – att få fler unga intresserade av djur och natur.

I höst fortsätter ”Ung i naturen” med arbetet att locka ungdomarna i Ljusdals kommun att vistas i naturen.
Projektet har som mål att utforma av en modell för arbetet med att öka ungdomars naturintresse. Förhoppningen är att modellen sedan ska spridas över hela landet.Foto: Glenn MattsingFoto: Glenn Mattsing

Fakta OM "UNG I NATUREN"

Projektet drivs av Ljusdal-Ramsjö jaktvårdskrets.
Projektledare och initiativtagare till projektet är 21-åriga Evelina Envall.

Syftet med projektet är väcka naturintresse hos ungdomar och att utforma en modell för skolor, föreningar och företag.

”Ung i naturen” är ett femårigt ungdomsprojekt som startar i Ljusdals kommun för att sedan spridas över landet. Aktörer bakom projektet är bl.a. Sveriges ledande skogsbolag, Intryck Hälsingland, Ljusdals kommun och Länsstyrelsen.

Skrivet av: Glenn Mattsing, glenn_mattsing@yahoo.com