Rovdjurscentret De 5 Stora

Modern tid med rovdjur - Christina Nilson-Dag

Vad händer i modern tid när vi får in stammar av de stora rovdjuren? Ja, vi har svaren runtom kring oss. Rovdjurens återkomst har skapat motsättningar mellan stad och landsbygd, mellan EU och Sverige, mellan politiska läger, mellan de som är rädda om sina tamdjur och de som ser turistintäkter. Även i jägarkretsar går åsikterna isär hur rovdjurens ska förvaltas.

Men framför allt har man sett hur beslutsfattarna har vridit sig och skjutit frågan vidare till nya utredare. Fast den här gången blev det svårt att inte agera. De tidigare fastlagda etappmålen var uppnådda, en utredning var presenterad och regeringen hade utlovat en ny rovdjurspolitik. Dessutom saknades legitimitet för den rådande rovdjurspolitiken hos lokalbefolkningen. Miljöministern och regeringen hade egentligen inget annat val än att lägga fram en ny proposition om rovdjursförvaltningen. I korthet innebär den ökat regionalt ansvar och lokalt inflytande över förvaltningen. Dessutom begränsas vargstammen till 210 individer, vilket innebär jakt redan till vintern. Men miljöministern var mycket noga med att påpeka att vargstammen måste bli friskare och att inaveln ska hejdas. Men förslaget om att importera vargar från öst är det nog ingen som tycker är en bra idé. De flesta förordar naturlig invandring eller möjligheten att flytta vargar som redan är i Sverige så att den blir genetisk livskraftig.
I rovdjurspropositionen föreslås även att lodjursstammen ska sänkas till 1250 individer. Men med tanke på att vi har den tätaste lodjursstammen i världen och att renskötseln redan har stora problem och bytesdjuren inte räcker till, borde snarare 800 räcka. Bytesdjuren får annars ingen reell chans att återhämta sig.

Nu gäller det också att vi gröna organisationer stödjer rovdjurspropositionen. Vi är redan eniga om att ha livskraftiga stammar av de stora rovdjuren i landet. Men det är viktigt att lyssna på dem som ska leva med rovdjuren i sin vardag om man ska få en bra rovdjursförvaltning. Att flytta besluten närmare dessa är därför ett steg i helt rätt riktning.

Nyligen visades Henrik Ekmans fantastiskt välgjorda film om varg i Sveriges television. Med historik, åsikter och forskning om varg. Filmen är en bra utgångspunkt för en diskussion om hur vi ska förvalta våra rovdjur i ett modernt samhälle. Den borde visas fler gånger, kanske på Rovdjurscentrum de 5 stora!

PS: Det som är gemensamt för oss gröna organisationer är, förutom att vi vill ha en bra viltförvaltning, också att fler ska komma ut i skog och mark och ta del av vår fantastiska natur. Nyligen kom en forskningsrapport från Lars Kardell, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, som konstaterade att svenskarna lämnar skogen! Skogsbesöken minskar dramatiskt och den största nedgången står barnen för. Deras skogsbesök har halverats under 2000-talet, framgår det av rapporten. - Vi vågar inte släppa ut ungarna . Allra minst i skogen, säger Lars Kardell.
Låt oss hoppas att Rovdjurscentret de 5 stora kan informera och få fler ut i skog och mark. Fler rovdjur lockar nog inte fler ut i skogen - snarare kanske tvärtom. Men bra information om de som finns kanske kan göra det!

Christina Nilson-Dag, informationschef Svenska Jägareförbundet

Skrivet av: C Nilson-Dag