Rovdjurscentret De 5 Stora

Björnseminarium i Järvsö och Söderhamn

Björnar dyker just nu upp många platser. Inte sällan nära människan. Det är längs vägrenar där gräset växer snabbt även på tomter där de kan hitta både fågelfrön och talgbollar från vinterns fågelutfordring. Idag har vi ca 10 %, 300 st., av landets björnar i Gävleborgs län.

Under de närmaste veckorna har både Länsstyrelsen och Rovdjurscentret De 5 Stora fått många samtal från både oroade och människor som varit fascinerade av björnmöten den senaste tiden. Naturbevakare Hans Nordin, med lång erfarenhet av björnar i fält, har dagligen kontakt med människor som har frågor kring björnar. Han har bl a fått frågan,
-Varför är björnarna på min gård?
Hans Nordin svarar direkt - Det handlar om sökande av föda, det är den enda anledningen. Självfallet är många också undrande hur man skall uppträda vid ett björnmöte, törs jag plocka bär etc. Dessa och många andra frågar skall rätas ut vid seminarier som vänder sig till allmänheten den tredje juni på Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö och den fjärde juni på Folkets Hus i Söderhamn.

Håkan Carlberg, VD, Rovdjurscentret De 5 Stora
Sara Hommen, rovdjurshandläggare, Länsstyrelsen Gävleborg