Rovdjurscentret De 5 Stora

Håkan Carlberg- Rovdjursturism vs fordonsindustri

Som ny vd för Rovdjurscentret De5Stora och kommandes från en annan värld har jag tagit del av debatten kring våra stora rovdjur. Det är intressant och spännande och jag ser verkligen fram emot att få delta i spridandet av information i dessa frågor.

Efter att ha arbetet i en intresseorganisation i en helt annan bransch ser jag att det finns likheter med de intresseorganisationer som har rovdjur på agendan. Det finns många särintressen och det finns ytterligheter både för och emot våra stora rovdjur. Vissa vill ha noll rovdjur i det svenska landskapet, andra någon form av "lagomnivå" medan det finns grupper som inte vill ha några som helst begränsningar eller måltal. Det som kan göra mig lite brydd är språkbruket från ytterligheterna. Det är många gånger en jargong och ett språk, från både motståndare och mer välvilligt inställda organisationer, som är mycket trist och som knappast leder framåt utan landar i låsningar och i ett meningslöst ordkrig. Förvisso inget nytt eller konstigt inom organisationsvärlden, frågan är bara hur vi istället kommer framåt i frågan så att en bred och framgångsfull rovdjurspolitik kan bedrivas. Detta blir en uppgift att lösa för riksdag och regering så att olika grupper kan närma sig varandra och människan och djuren får samverka på rimliga villkor. Vår, Rovdjurscentret De5Storas, uppgift är att på ett begripligt sätt föra ut saklig information och ny forskning och om våra rovdjur till de breda grupperna i vårt land. Detta ska göras på ett intimt samarbete med såväl organisationer, företag som högskolor och universitet.

Jag ser det som viktigt att våra barn tidigt i livet kan få inblick, kunskap och ett intresse för rovdjursfrågan. Detta för att de på ett rimligt sätt ska kunna förstå och ta ställning i frågan. Jag ser det därför som ett mål att utvidga denna del i vår verksamhet och att fortsätta med konceptet Rovdjursskola för elever på alla nivåer, gärna som en del i lägerskolor här på centret i Järvsö men även på vår hemsida. Fortbildning för lärare är också en naturlig del i detta arbete som går att utveckla och involvera fler pedagoger i. Jag ser också en potential där våra biologer kör konceptet Rovdjurskola även runt om på landets skolor. Här hoppas jag att våra skolledare runt om i landet ser fortbildningen som en möjlighet och kunskapsförmedlare för skolans medarbetare och deras kunder/elever.

En annan hörnsten i verksamheten är att bidra till att utveckla upplevelseturism i form av naturnära turism med rovdjuren i fokus. Här finns en potential dels av svenskar men även från kontinenten som Danmark, Nederländerna, Frankrike och Italien som några exempel. Inom besöksnäringen ökar även antalet besökare från Ryssland. Just nu med vår mycket svaga valuta bör vi kunna bygga upp en långsiktig "produkt" där nya entreprenörer kan hitta en plats och framgångsrikt utveckla företag inom nischen "naturnära turism med rovdjuren i fokus". Och, kanske är det där en av våra nya produkter finns när nu landets fordonsindustri sviktar.

Järvsö 2009-03-11


Håkan Carlberg

Skrivet av: Håkan Carlberg