Rovdjurscentret De 5 Stora

Klimat-Klara klargör klimathotet

Sveriges djurparker skickar ut klimatambassadörerna, mjukdjuren Klimat-Klara och Klimat-Klas för att lära våra skolbarn om klimathotet.

Järvzoo/Rovdjurscentret har valt att skicka två järvar eftersom det finns en tydlig koppling till vår verksamhet. Dessutom är järven, som är en snöberoende art, en av de djur som på ett mycket konkret sätt kan drabbas negativt av den globala uppvärmningen.

Både Klara och Klas är utrustade med ett USB-minne fyllt med information, klimattips och pyssel som skolorna kan använda sig av för att bli lite mer klimatsmarta. De har påbörjat sin resa på skolorna Nybo och Tallåsen och ska sedan skickas vidare till valfri skola.

Tanken är att så många skolbarn som möjligt ska få ta del av informationen. De kan sedan visa vad just deras skola gjort för klimatet genom att skicka in bilder och texter som publiceras på djurparkernas hemsidor och andra sociala medier.

Klimat-Klara är en del i Pole-to-Pole-kampanjen som drivs av den Europeiska djurparksföreningen, EAZA, där flera svenska djurparker och organisationer deltar. Kampanjen syftar till att uppmärksamma de klimatförändringar vi står inför och visa på att våra handlingar är det enda som kan stoppa en kommande katastrof.

Klimatförändringen är idag tydligast vid våra poler men den får konsekvenser över hela världen. När temperaturen höjs, smälter isarna, vilket hotar isbjörnar och andra polarlevande arter. Men det är inte de enda konsekvenserna. På grund av extrem väderlek, habitatförändringar och förhöjd havsnivå kommer många områden och arter i hela världen påverkas, inklusive vi människor.

- Klimat-Klara ska hjälpa oss att sprida budskapet att vi måste hjälpas åt för att stoppa klimatförändringen. Alla kan vi göra små förändringar i vardagen som har stor betydelse i slutändan, säger Eva Andersson från Nordens Ark, som är samordnare för kampanjen i Sverige.

I kampanjen deltar; Järvzoo/Rovdjurscentret, Skånes djurpark, Skansen, Parken Zoo, Kolmården, Nordens Ark, Slottsskogens djurpark och Borås djurpark. Klimat-Klaras resa början den 1 oktober och pågår fram till jul.

Klas är tillbaka!

Linda Thelin
Klimat-Klas

I höstas reste Klimat-Klas och Klimat-Klara iväg för att besöka klasser som ville bli mer klimatsmarta. Klimat-Klas har kommit tillbaka och här kan ni se vad klass 2 på Tallåsens skola jobbade med och lärde sig.

Klass 2 tallåsens skola

 

Klas saknar Klara - om någon vet var hon är får ni gärna skicka henne tillbaka till Järvzoo.