Rovdjurscentret De 5 Stora

Integrationsprojekt för SFI-elever

Under hösten kommer Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö genomföra två separata integrationsprojekt tillsammans med SFI i Söderhamn och Ljusdal. Med djur, natur och kultur som tema blandas studiebesök i naturen och traditionell klassundervisning.

Syftet med projektet är att öka elevernas språkkunskaper genom att använda naturen som klassrum, öka bekvämligheten att röra sig i naturen, minska rädsla för rovdjur, förstå allemansrätten och dessutom få en inblick i svensk kultur. Under hösten 2014 genomförde SFI i Söderhamn en del av undervisningen utomhus. Det var från denna idé som Rovdjurscentrets projekt för SFI-elever har utvecklas.

Två gånger i veckan under höstterminen ansvarar Rovdjurscentret De 5 Stora för undervisningen som främst kommer att ske utomhus. Exempel på aktiviteter är studiebesök i Hamra Nationalpark, älgjakt, rovdjursskola, besök på Järvzoo, matlagning i skogen, besök på en världsarvgård och prova på svensk folkmusik och dans.

-Olika integrationsprojekt finns i flertal men vi på Rovdjurscentret De 5 Stora har en annan ingång. Naturen ger oss fantastiska möjligheter ur en pedagogisk synvinkel. Genom våra tidigare rovdjursskolor med SFI-elever får vi en enorm respons och ett engagemang i ämnet och därför faller det sig naturligt att bredda detta, säger Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på Rovdjurscentret De 5 Stora.