Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 343 av 8450 
 • Får inte överklaga jakt på varg

  Kammarrätten i Sundsvall har slagit fast: Två organisationer som överklagat beslutet om vargjakt har inte visat att de har rätt till det.

 • Vargjakt av sociala skäl kan bli lagligt

  I fortsättningen ska vargar kunna fällas också av sociala skäl, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. Tidigare har vargar fått fällas i enlighet med jaktkvoten och dessutom har jägare fått dispens för att fälla vargar som orsakat skador.

 • Ingen licensjakt efter lodjur i södra Sverige

  Länsstyrelserna i det södra rovdjursförvaltningsområdet har gemensamt kommit överens om att inte besluta om licensjakt efter lodjur under 2017. Anledningen till den uteblivna licensjakten är att det är en för låg marginal gentemot miniminivån.

 • Reine inte lika rädd för vargen när Kompis har skyddsväst

  Jägarna känner sig säkrare att släppa hundarna i skogen med skyddsvästar på. Det visar enn utvärdering som Länsstyrelsen i Örebro presenterade i dag. Länets jägare är oroliga för att deras hundar blir angripna från vilt som varg och vildsvin. Det har P4 Örebro berättat om tidigare.

 • Ingen varg skjuten under skyddsjakten i Sjundaområdet

  Idag upphör länsstyrelsens skyddsjakt på varg i Sjundaområdet, i gränstrakterna mellan Stockholms och Sörmlands län. Inga vargar har dock skjutits trots närkontakt ett par gånger. Skyddsjakten har pågått sedan i somras och har förlängts i omgångar.

 • Järvstammen kan vara större än man trott

  Järvstammens utvidgning mot skogs- och kustlandet, bland annat i Västernorrlands län, kan innebära att antalet järvar är fler än man tidigare trott. Det menar Sveriges ledande järvforskare och konstaterar att man i framtiden i större utsträckning kan komma att jaga järv i fjällområdet där den orsakar problem för renskötseln.

 • Prejudicerande dom före jul?

  Redan före jul kan det komma en prejudicerande dom om licensjakt på varg. Inom jägarnas organisationer sprider sig nu en viss pessimism, man är orolig för att det blir ett negativt besked för deras intressen.