Rovdjurscentret De 5 Stora

Trolig skyddsjakt på vargpar i Västerbotten

De två vargar som länsstyrelsen i Västerbotten tror har bildat revir i området kring Nordmaling kommer troligen bli fällda.

Det finns idag en ansökan om skyddsjakt på vargarna hos länsstyrelsen, som nu fått besked av Naturvårdsverket att någon flytt av dem inte är aktuell. Fast det skulle vara viktiga för vargstammen i Sverige.

- Vi har fått besked att en flytt inte är aktuell av de här vargarna oavsett vad det skulle vara för varg. Då innebär det att de måste vara kvar och då måste vi hantera problemet. Och därför är det då möjligt att ta ett skyddsjaktbeslut, säger Linda Backlund rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Enligt Linda Backlund kommer troligen länsstyrelsen att fatta ett beslut om skyddsjakt på vargarna i början av nästan vecka. Samebyarna som har vinterbete för i området kring Nordmaling har inte flyttat ner renarna från fjället, eftersom vargarna troligen har bildat revir i vinterbeteslandet. 

De senaste veckorna har länsstyrelsen jobbat intensivt med att spåra vargarna och de har skickat flera prover för Dna-analys. Inga provsvar har kommit än och man kan inte säkert säga att det är ett vargpar det rör sig om, eftersom spårförhållandena är svåra. 

- Vi behöver snö nu för att veta vart det exakt är, säger Linda Backlund rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.