Rovdjurscentret De 5 Stora

Nytt på vargfronten: Rapport från senaste spårningarna

Här kan du ta del av en helt färsk lägesrapport från Skandinaviska vargprojektet (SKANDULV).


Bekräftade vargföryngringar


Snön möjliggör spårning av vargarna, bland annat med syfte att räkna hur många vargkullar som föddes i våras. Hittills är 14 vargföryngringar (en föryngring = en hona med en kull ungar) i Skandinavien 2005 säkrade:

  • 11 i Sverige (Naggen, Voxna, Amungen, Siljansringen, Nyskoga, Tisjön, Halgån, Forshyttan, Uttersberg, Kilsbergen, Hasselfors)
  • 1 på gränsen (Rotna) mellan Sverige och Norge
  • 2 i Norge (Kynna, Julussa).


(Karta med reviren hittar du i "Preliminär statusrapport: Vargläget 2004/2005" från Viltskadecenter. Rapporten finns att ladda ner härifrån - se längst ned på sidan - eller från Viltskadecenters hemsida.)



Fler förväntade föryngringar

Det är bara ytterligare två revir där forskarna nu förväntar sig föryngring, nämligen Gräsmark och Römskog. Mycket svaga möjligheter finns i ytterligare 5 revir: Svartbo/Ockelbo, Älvdalen, Jangen, Lövsjön, Kroppefjäll. Från flera av dessa revir finns långa spårningar av endast ett vargpar.


Många förstagångsföräldrar

Sju av de säkrade föryngringarna är förstagångs-reproducerande (har aldrig tidigare fått valpar); Naggen (gränsen Medelpad-Hälsingland), Voxna (NV Hälsingland), Siljansringen (NÖ Dalarna), Tisjön (N Värmland), Forshyttan (SÖ Värmland), Rotna (Hedmark/Värmland), Kynna (Hedmark, V Elverum)


Ovanligt stor vargkull

Intressant är att i Rotna har 9 vargar spårats. Det är den största gruppen förstagångs-reproducerande vargar sedan Furudal och Ockelbo år 2001 (9 respektive 10 vintern efter första föryngringen). Amungen förra året hade 7 vargar i gruppen.


Fjolårsvalp hittad död

16 december hittades en död varg av honkön i Halgå-reviret på gränsen mellan Dalarna och Värmland. Kroppen hittades genom bakspårning (bakspårning = spåren följs åt det håll djuret kom ifrån, inte i färdriktningen) av den radiomärkta modertiken i reviret, som alltså besökt platsen med den döda vargen. Kroppen bedömdes ha legat på platsen en längre tid, kanske en månad. Den döda vargen var enligt uppgift ganska liten och bedömdes preliminärt vara en fjolårsvalp. En god gissning är givetvis att det rör sig om en valp född i detta reviret, men DNA-analys kommer att ge definitivt besked. Kroppen är nu på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och obduceras nästa vecka.


”Stockholmsvargen” påkörd

En varg påkördes av bil och avlivades av polis 26 november vid Ösmo 3 mil söder om Stockholm. Det för sig sannolikt om den varg som tog sig genom Stockholm 11-13 nov. Denna varg är ännu inte DNA-analyserad.

Läs också:
Vargfrossa i Stockholm
Stockholmsvargen är död



Misslyckad vargmärkning i Härjedalen

Förra helgen gjordes ett försök att i förvaltningssyfte radiomärka en ensam varg som en tid uppehållit sig runt Vemdalen i Härjedalen. Vargen gick dock in i ett område väster om Sånfjället där en renhjord på c:a 1000 djur uppehöll sig. Där tappade man kontakten med den i rentrampet, så något märkningsförsök gjordes aldrig, trots att helikopter och SKANDULVs fångstteam var inkallat. Fångstförsöket är nu avblåst.

Läs också:
Okänd varg i Jämtlandsskogarna
Varg på genomresa – sökandet trappas ned


I fäders spår - varg på vandring i Sörmland

Vi har under hösten haft en utvandrande radiomärkt ung hanvarg, född i Kilsbergsreviret, under utvandring i östra Svealand. Lustigt nog har han just nu stannat upp i ett område mellan Nyköping och Trosa, där en annan radiomärkt unghane, uppehöll sig under några månader sommaren 1999. Denna sistnämnda varg, gav sig under hösten 1999 av igen, söderut, ned till Skåne, där den vände uppåt igen och blev illegalt skjuten i Kalmar län i januari 2000.


Vargforskare på jägarmanifestation för en ändrad rovdjurspolitik

Den 1 december deltog Olof Liberg (forskare, SKANDULV) på Svenska Jägareförbundets manifestation för en ändrad rovdjurspolitik. Han gav en faktabakgrund för lo- och vargstam, och fick  för detta både ros och ris. Enligt Olof själv deklarerade han tydligt vid inledningen av sitt anförande att han inte var där som deltagare i manifestationen, utan enbart som sakkunnig. Vid den efterföljande frågestunden fick han, som ende icke ”manifesterare” i svarspanelen, ta emot och svara på de rovdjurskritiska frågorna, som var i majoritet av de frågor som ställdes av de 3000 närvarande jägarna.