Rovdjurscentret De 5 Stora

Skyddsjakt på Ringvattnetvargen

Vargen i Ringvattnet innebär en allvarlig olägenhet för de boende i byn i norra Jämtland. Den har vistats i och vid byn i över två månader. Försöken att störa vargen så att den lämnar byn har misslyckats. Därför ger Naturvårdsverket nu tillstånd till skyddsjakt på vargen.

– Det är tråkigt att det slutar på det här viset. Men vargens oskygga beteende har skapat mycket oro och olägenhet för invånarna. Den lämnar inte byn trots flera försök att störa den. Vi bedömer att det är en allvarlig olägenhet enligt jaktförordningen, säger Björn Risinger, chef för Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.

Den skandinaviska vargstammen är hårt drabbad av inavel och av illegal jakt. Under vintern har tre invandrade vargar upptäckts i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. DNA-test visar att de kommer från öster. Vargen i Västerbotten har inte setts till på några månader. Naturvårdsverket tog i fredags beslut om att tillåta förvaltningsmärkning av vargen i Norrbotten men den sköts, enligt uppgift, i helgen. Polisen utreder ärendet.

– De här tre är bevis för att det kommer in vargar från öster. Alla tre skulle kunna få stort värde för den skandinaviska vargstammen om de kunnat ta sig söderut. Ringvattnetvargen stannade dessvärre upp i Jämtland, säger Björn Risinger.

Troligen är det närvaron av hundar och löptikar som lockat. Forskarna bedömer att det varken är onormalt eller onaturligt bland unga individer av varg att söka sig till andra hunddjur. Det är vanligt att vargar går genom byar nattetid men inte att de har byar som sitt revir. Vargen upptäcktes i Ringvattnet i slutet av november. Den skadade en hund, som dog av skadorna, och har tagit ett antal renar.

Ringvattnetvargen radiomärktes i början av januari. Därefter gjorde Länsstyrelsen och Viltskadecenter flera olika försök att störa bort den från byn med bland annat skrämskott. Den var skygg för snöskotrar. Det senaste försöket innebar att man följde efter vargen på håll med snöskoter, stannade när vargen stannade och fortsatte när den började gå igen. När vargen var cirka fyra mil från byn avbröts försöket. Men redan dagen därpå var vargen tillbaka. Enligt polisutredningen kan den ha störts dit av snöskoteråkare.

Naturvårdsverket har granskat andra alternativ till skyddsjakt. Att flytta vargen är olämpligt. Riksdagen har i beslutet om Sammanhållen rovdjurspolitik uttalat att vargen bör spridas på naturlig väg.

Skyddsjakten får bedrivas inom ett litet område kring byn Ringvattnet från den 14 februari till 1 mars. Den som har jakträtt i området får fälla vargen. Det är inte tillåtet att locka vargen med åtel, alltså animalisk eller vegetabilisk föda.

 

Naturvårdsverkets beslut: http://www.naturvardsverket.se/dokument/natur/rovdjur/pdfer/vargpdf/ring3.pdf 
Yttrande från Länsstyrelsen i Jämtlands län: http://www.naturvardsverket.se/dokument/natur/rovdjur/pdfer/vargpdf/zring.pdf

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anders Wetterin, bitr. chef Viltförvaltningsenheten, 08-698 13 70, 070-295 14 87, anders.wetterin@naturvardsverket.se

Björn Risinger, chef Naturresursavdelningen, 08-698 14 84, 070-840 41 63, bjorn.risinger@naturvardsverket.se

Anneli Nivrén, pressansvarig, 08-698 13 12, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se

 

Skrivet av: Naturvårdsverket