Skyddsjakt på järv
Ovanligt många järvhonor har fött ungar denna vinter i Tuorpons samebys område. Här finns också lodjur, björn och kungsörn och trycket från rovdjur är ovanligt starkt mot byn.
Därför godkänner Naturvårdsverket skyddsjakt på en järvhona. Ungarna ska om möjligt tas om hand och föras till djurpark. Däremot avslår vi ansökan om skyddsjakt i Vilhelmina södra sameby.
Under vintern har 8 föryngringar - antal järvhonor som föder ungar - konstaterats i Tuorpons samebys i Norrbotten. Det är unikt för landet med så många föryngringar i ett litet område. Totalt var det 70 järvföryngringar i landet i fjol.
Renskötseln har en viss särställning när det gäller rovdjuren. I propositionen till Sammanhållen rovdjurspolitik angav regeringen att rovdjursstammarnas utveckling bör styras så att ordnad renskötsel inte omöjliggörs eller allvarligt försvåras i någon sameby.
– Vår bedömning är att skyddsjakt behövs i Tuorpon för att renskötseln inte ska försvåras. Järvstammens fortlevnad hotas inte heller av detta, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
– Länsstyrelsen och vi har tittat på olika möjligheter att lösa Tuorpons problem. Att öka bevakningen av renar på fjället är inte ett realistiskt alternativ. Det är inte heller möjligt med skyddsjakt på lodjur, eftersom den stammen är för svag här, säger Susanna Löfgren.
Däremot får Vilhelmina södra sameby avslag på sin ansökan om skyddsjakt på järv. Här är det endast 1 föryngring i år. Järvstammen är koncentrerad till fjällområdet i främst Norrbottens län. Vilhelmina södra sameby är i den sydligaste delen av detta järvområde och där är det få järvar. Länsstyrelsen i Västerbottens län har rekommenderat Naturvårdsverket att säga nej, eftersom en skyddsjakt skulle motverka det regionala rovdjursrådets riktlinje för järv i Västerbotten. Naturvårdverket avslår ansökan.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Susanna Löfgren, chef viltförvaltningsenheten, 08-698 15 40, 0708- 95 73 38, susanna.lofgren@naturvardsverket.se
Robert Franzén, rovdjursansvarig, 08-698 13 67, 0703-62 74 60, robert.franzen@naturvardsverket.se
Anneli Nivrén, pressansvarig, 08-698 13 12, 070-206 37 27,
anneli.nivren@naturvardsverket.se