Rovdjurscentret De 5 Stora

Rekordvandring av varg

En varg radiomärkt som valp i sydöstra Norge i höjd med Särna i Sverige, blev nyligen skjuten nära den ryska gränsen i nordöstra Finland. Vargen blev helt lagligt skjuten av en renägare i förbindelse med skador på tamren. Sträckan i rät linje som vargen vandrat är inte mindre än 1100 km (se bifogad karta) vilket är världsrekord för vargar. Detta konstaterar viltbiologer inom forskningsnätverket SKANDULV, med forskare från Grimsö Forskningsstation i Sverige, Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) i Trondheim og Høgskolen i Hedmarks avdeling ved Evenstad i Norge. SKANDULV samarbetar också med finsk viltforskning, och detta nordiska forskningssamarbete har nu påvisat den längsta registrerade vandringen av varg i världen.

Vargen - en tik - föddes i Norge i maj 2002 i det så kallade Gråfjellsreviret i Hedmark fylke några mil nordöst om Hamar. Tiken radiomärktes med ett GPS-halsband 6 december samma år. GPS-märkta vargar har studerats intensivt i Gråfjellsreviret sedan 2001, då alfahannen som den första vargen i Europa försågs med GPS. Sådana här GPS-halsband ger forskningen store mängder kontinuerlige och mycket exakta upplysninger om förflyttningar, revirstorlekar, markutnyttjande, predation på bytesdjur och andra beteenden. Den unga vargtiken stannade i reviret resten av vintern tillsammans med sina föräldrar och tre kullsyskon. Hon lämnade sitt födelserevir strax efter att modern födde en ny valpkull i maj 2003, och gick mot nordost i riktning norra Dalarna i Sverige. Där tappade forskarna radiokontakten med ungtiken lämnade reviret 12 juni vid 13 månaders ålder. Kort därefter dök den upp i Engerdal kommune, nordöst om reviret och rakt väst om Idre i Sverige. Under senare halvan av juni 2003 när vargen passerade genom  Engerdals kommun blev minst 17 får dödade där och förövaren bedömdes vara varg. Den sista radiokontakten SKANDULV hade med vargen var på en position vid gränsen mot Sverige den 4 juli 2003. Trots upprepade ansträngningar med flygpejling fick man ingen mer kontakt, förrän 20 månader senare, 1 mars 2005, da de finska kollegorna rapporterade att den aktuella vargtiken blev skjuten av en renägare efter det att flera tamrenar rivits av varg i nordöstra Finland, sydöst om Enare träsk, ca. 8 km från riksgränsen mot Ryssland.

Avståndet i rät linje från födelsereviret i Norge till platsen där vargen sköts vid finsk-ryska gränsen är ca. 1100 km. Det är inget nytt att vargar har stor vandringskapacitet och från andra delar av världen är flera fall av utvandring hos varg på åskilliga hundra kilometer dokumenterade. SKANDULV har också tidigare påvisat att vargar kan vandra över stora delar av den skandinaviska halvön. Men detta är första gången i världen som en utvandring på över 1000 km er dokumenterad for varg.

Det är särskilt intressant att denna långvandring har gjorts av en varg av honkön. Hos däggdjur är det generellt så att det är hannarna som gör de längsta vandringarna. Hos just varg har dock detta inte varit lika uppenbart, och denna utvandring styrker att vargen i detta hänseende skiljer sig från det vanliga däggdjursmönstret.

DNA-analyser har visat att den nuvarande skandinaviska vargstammen har sitt ursprung i endast tre individer från den finsk-ryska vargpopulationen, efter att de sista individerna i den ursprungliga skandinaviska vargbeståndet dog ut under 1960-talet. Biologisk sett är det mest sannolikt att denna invandring har skett på naturlig väg, men många människor har varit övertygade om att det inte är fallet utan att vargarna kommit hit genom mänsklig försorg, och utplanterats olagligt. En anledning till att man betvivlat en naturlig invandring är att man ansett det omöjligt för en varg att på egna ben göra en så lång förflyttning. Med långvandringen på 1100 km är det nu för första gången dokumenterat att varg har kapacitet att vandra längre sträckningar än det som är nödvändigt för att en utvandrare från den finska vargstammen skall kunna nå reprodukstionsområdet för varg i Skandinavien.

 

Petter Wabakken                     Hans Chr. Pedersen                  Håkan Sand og Olof Liberg

Høgskolen i Hedmark               NINA                                      Grimsö Forskningsstation

Tlf:  +47 97044518                  Tlf:  +47 93466774                  Tlf:  +46 581697301

 

 

Källa: SKANDULV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrivet av: SKANDULV, Pressmeddelande