Rovdjurscentret De 5 Stora

Vargvalp försvunnen från djurpark

Åsikterna har gått isär om vad som har hänt vargen som försvann från Skånes Djurpark i slutet av november. Experter har hävdat att vargen inte flytt, utan blivit uppäten av de andra vargarna i flocken. Nu tror också djurparksledningen på den teorin.


29:e december
Vargungen blev dödad / Aftonbladet


28:e december
Djurparkens varg rymde inte / Sveriges Radio P4 Malmö


11:e december
Försvunna vargen kan vara uppäten / SR P4 Kristianstad
Förrymd varg sågs utanför Vä / Kristianstadsbladet
Kan ha ätit sitt syskon / Aftonbladet


9:e december
Flera säger sig ha sett vargvalpen / Aftonbladet
Vargen siktad i norra Skåne / Sydsvenskan.se
Försvunna vargen har setts vid Hallandsåsen / Expressen


6:e december -06
Vargungen kan vara vid liv / Kvällsposten
Försvunnen varg jagas / Kvällsposten
Skånes Djurpark saknar vargunge / Expressen


5:e december -06
Vargunge saknas i Skånes Djurpark / Dagens NyheterPressmeddelande från Skånes Djurpark:
Varg saknas i Skånes Djurpark

För två veckor sedan försvann en av vargarna i Skånes Djurpark. Det är en av årets fem ungar som saknas. Årets kull föddes den 20 maj och de är drygt sex månader nu. Vargen har trots intensivt spaningsarbete inte kunnat återfinnas i det 1, hektar stora hägnet.

– De första dagarna så trodde vi bara att valpen gått och gömt sig i någon håla, så vi ökade bara tillsynen över hägnet, säger Staffan Åkeby, chef på Skånes Djurpark.

Men när vi på flera dagar inte såg mer än 10 av de 11 vargarna, så började vi aktivt att söka efter valpen. Men vi kan omöjligt hitta den! Vi har inspekterat hägnet meter för meter och det finns inga spår efter den, säger Åkeby.
– Och inte är det något hål igenom staketet eller grävt under heller, så det är ett mysterium hur den har försvunnit. Det har förekommit skogsavverkning inne i varghägnet under den här tiden och det är möjligt att valpen kan ha skadats då. I så fall kan den fortfarande ligga och trycka djupt inne under de stora stenblocken som finns i hägnet. Vi har krupit med ficklampor och speglar på långa stänger, men vi har inte lyckats få syn på vargen.

Den första åtgärden som gjordes var att gå skallgång inne i hägnet. Men inte ett spår av vargen har kunnat hittas. Dock tror man på Djurparken att vargen fortfarande är kvar inne i hägnet.
– Det finns fortfarande hål och gångar under stenblocken som vi inte har kunnat kontrollera, säger djurförman Johan Lindström som leder arbetet med sökandet efter den försvunna vargen.
– Vi kommer nu att beställa en fjärrstyrd filmkamera för att se om vi kan komma ännu längre in i hålorna. Den sista utvägen är väl att ta hit en grävskopa och vända upp och ner på hela backen, säger Johan Lindström.
– Exakt vilken av de fem vargvalparna som saknas går inte att säga med säkerhet; de är mycket lika varandra och de är alla naturligt gråfärgade utan särskilda kännetecken, säger Johan.

Under hela förmiddagen har Djurparkens styrelse haft ett möte under ledning av landshövding Göran Tunhammar som är stiftelsens ordförande. Och det var alltså inte bara budgeten för nästa år som var på dagordningen.
– Nej, styrelsen fick givetvis full information om läget med den saknade vargen. Och nu är även polisen, länsveterinären och naturvårdsverket informerade, säger djurparkschef Staffan Åkeby.
– Styrelsen tog beslut om att vi skall gå ut med en allmän information om läget. För trots att vi tror att vargen finns kvar i djurparken, så finns det ju en möjlighet att den har tagit sig ut. I så fall är det ju bra om allmänhet och myndigheter känner till detta.

– Vargen är bara sex månader gammal och ännu inte fullvuxen. En så ung varg skall inte lämna sin flock, säger en av djurparkens vargguider, Claes Björkman.
– Tvärt om är det osäkert om den här vargen kommer att överleva, om den nu har kommit ut. Vi bedömer det som utomordentligt osannolikt att den skulle kunna ställa till någon skada. Största risken är väl att det blir påkörd och någon annan anledning till oro ser inte jag att det finns, säger Claes Björkman som är ordförande i Djurparkens Vänförening och deltog i dagens styrelsesammanträde på Skånes Djurpark.