Rovdjurscentret De 5 Stora

Nytt pressmeddelande: Skyddsjakt på varg i Gävleborg

Naturvårdsverket beviljar skyddsjakt på två vargar i Svartboreviret. Vargarna har orsakat allvarlig skada på tamdjur och jakthundar i Ovanåkers kommun, Gävleborgs län. Naturvårdsverket tillåter nu skyddsjakt på de två vargarna för att förebygga nya allvarliga skador.




Så här skriver Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande:

– Naturvårdsverket är återhållsamt med att ge tillstånd till skyddsjakt på varg. Innan riksdagens etappmål för varg nåtts krävs starka skäl för skyddsjakt. Det finns i det här fallet, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten.
 
Det senaste decenniet har uppåt 100 ansökningar om skyddsjakt kommit in, men bara fem vargar har fått fällas. Tre av dem har rapporterats fällda. Varje fall är unikt och måste beslutas för sig. Naturvårdsverket har inte några fasta kriterier för att tillåta skyddsjakt när ett visst antal tamdjur dödats eller skadats.

Vargarna i Svartboreviret har vid upprepade tillfällen angripit tamdjur. I höstas besöktes tre fårbesättningar i området av varg och ett 30-tal får dödades. Senare under hösten angreps på kort tid fyra jakthundar, varav tre dödades.
 
– De flesta vargar orsakar inga skador alls på tamdjur, men vargar med det här beteendet är problematiska. De minskar möjligheterna för tamdjursägare och jägare att acceptera att vargar etableras i området, säger Susanna Löfgren.

Naturvårdsverket avslog i höstas ansökan om skyddsjakt på vargar i Svartboområdet. Det skedde efter angreppen på fåren. Naturvårdsverket bedömde då att det fanns andra åtgärder för att förebygga skador, t.ex. att sätta upp rovdjurssäkra elstängsel. Angreppen kom i slutet av säsongen när fåren ändå skulle tas in.

 
Nya skador – ny bedömning

Nya ansökningar om skyddsjakt kom in efter angreppen på jakthundarna. Frågan var om samma vargar låg bakom alla angreppen på får och jakthundar i området. Det finns fyra andra revir i det här området i gränstrakterna mellan Dalarna och Gävleborg. Viltskadecenter och Länsstyrelsen utredde frågan och bedömde att det är vargarna från Svartboreviret som gjort alla angreppen.
 
– Vi gör nu en samlad bedömning av problemen med Svartboreviret och tillåter skyddsjakt, säger Susanna Löfgren.
 
Länsstyrelsen tillstyrkte skyddsjakt och satte bland annat villkoret att det inte var vargar österifrån. Invandrade vargar från öster har väsentlig betydelse för vargstammens framtida utveckling och chanserna att minska inaveln i stammen. De här vargarna tillhör den skandinaviska stammen. Det visar DNA-analyser från spillning.


Ny östlig varg i norr

En ny östlig varg har vandrat in från öster och befinner sig nu i Norrbotten. Naturvårdsverket har beslutat att vargen får märkas med GPS-sändare. Då kan den pejlas av länsstyrelsen och skador på rennäringen förebyggas. Det ökar chansen för vargen att ta sig ner genom Sverige och förenas med de skandinaviska släktingarna. 


Läs hela beslutet på:
http://www.naturvardsverket.se/dokument/natur/rovdjur/pdfer/vargpdf/N_svartb.pdf