Rovdjurscentret De 5 Stora

Naturvårdverket upphäver beslut om skyddsjakt på lodjur

Naturvårdsverket har nu avgjort överklagandet om skyddsjakt på sju lodjur i Västernorrlands län. Kraven för att fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte är inte uppfyllda och därför upphäver Naturvårdsverket länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län beslutade den 30 oktober 2015 om skyddsjakt efter sju vuxna lodjur inom tre områden i Västernorrlands län. Skyddsjakten får bedrivas från och med den 14 november 2015 till och med den 13 december 2015.

Beslutet överklagades av en förening och Naturvårdsverket bedömer då om länsstyrelsen har grund för sitt beslut om skyddsjakt eller om det finns skäl att upphäva beslutet. Samtliga kriterier för skyddsjakt måste vara uppfyllda för att länsstyrelsen ska kunna besluta om skyddsjakt.

Naturvårdsverket anser att en förebyggande skyddsjakt i vissa fall är motiverad för att förhindra allvarlig skada, men menar att det i sådana fall bör ställas höga krav på beslutsunderlaget.

I detta fall är länsstyrelsens underlag inte tillräckligt för att motivera en regionsinriktad skyddsjakt på lodjur sett utifrån kriteriet att förhindra allvarlig skada. Det saknas fortfarande ett tillräckligt tydligt underlag som visar hur stor del av samebyarnas förväntade förluster som kan hänföras till rovdjursangrepp i allmänhet, och till loangrepp i synnerhet. Naturvårdsverket upphäver därför Länsstyrelsens beslut.

Tre kriterier måste vara uppfyllda vid beslut om skyddsjakt: 

  • Skyddsjakten ska förhindra allvarlig skada,
  • Det ska inte finnas någon annan lämplig lösning än skyddsjakt
  • Skyddsjakten får inte försvåra upprätthållande av gynnsam bevarandestatus för arten