Rovdjurscentret De 5 Stora

Ny metod upptäcker lodjursfamiljer

Att använda rörelseutlösande kamerorna som ett hjälpmedel i inventeringen av lodjur har visat sig varit framgångsrikt. Vid fem tillfällen under en sexveckorsperiod har Länsstyrelsens inventerare kunnat konstatera att lodjur har fastnat på bild. Vid två av dessa tillfällen har det rört sig om familjegrupper.

Just familjegrupper är viktiga eftersom det är de som räknas när man ska ta reda på hur det står till med lodjursstammen i länet. En familjegrupp består av en lodjursmamma med ungar.

- Det är väldigt roligt när arbetet med en för Västmanland ny metod ger resultat, säger Daniel Mallwitz, inventeringsansvarig på  Länsstyrelsen i Västmanland.

Metoden har använts i andra länder i Europa under flera år men är relativt ny i landet. Här i Västmanland har vi använt oss av rörelseutlösande kameror i viltvårdsarbetet i ungefär ett år. Det är dock helt nytt för den här säsongen att använda dem i arbetet med att inventera lodjur.

Under förra vinterns lodjursinventering, som bara genomfördes genom spårning på snö, konstaterades tre och en halv familjegrupper i länet. Halvan kommer sig av att lodjuren rör sig över länsgränser och att man då delar den familjegruppen med andra län.

-Två konstaterade familjegrupper är en väldigt bra start. Dessutom har vi mer än tio veckor kvar av inventeringssäsongen så vi har gott om tid att hitta flera lodjursfamiljer med både kameror och spårning på snö, säger Daniel Mallwitz.