"Utan renskötseln skulle jag inte känna mig hel"
I Dalarna finns en av landets minsta samebyar. Vi har träffat två av yngsta renskötarna, Ejvin Renhuvud, 24, och Andreas Jonsson, 26.
I Sverige finns det i dag ungefär 5.000 renägare. Idre sameby är en av landets minsta samebyar och här finns 21 renskötare. Vi träffar Ejvin Renhuvud och Andreas Jonsson en dimmig dag på Nipfjället, cirka en mil från Idre.
– Livet som renskötare är som bäst på våren när man får se de nya kalvarna komma till liv. Den första kalven man ser brukar vara speciell, då blir man varm i hjärtat, säger Ejvin.
Blandade känslor
Både Ejvin och Andreas har varit ute i flera timmar innan vi ses för att titta till renarna. För Andreas har det alltid varit mer självklart att bli renskötare medan Ejvin varit mer tveksam.
– Man har alltid fått höra att det är mycket påfrestningar. Men hade jag inte haft renskötseln skulle jag inte känna mig hel helt enkelt, berättar Ejvin.
Tungt jobb
Att vara renskötare kan vara tungt, både psykiskt och fysiskt. Det beror bland annat på oron för rovdjursangrepp - att aldrig veta hur många renar som lever eller inte när du åker ut för att titta till dem.
Även oron för tjuvjakt och att det överlag är svårt att i dag överleva som renskötare är något som påverkar många. Det är dessutom en fysiskt tung livsstil. Det finns rapporter som bland annat visar att renskötare generellt visar fler symptom på ångest och depressionssymptom än majoriteten.
Ändå positiva
Ejvin och Andreas är väl medvetna om detta men hoppas att fördelarna ska fortsätta väga över nackdelarna.
– Det är ens liv, det är mer en livsstil att vara renskötare. Dessutom är det ett kulturarv som förts över i generationer och att få föra det vidare ligger mig varmt i hjärtat, säger Andreas.