Tjernobyl viltrikast i Europa
Den värsta kärnkraftsolyckan i historien har gett de vilda djuren deras största fristad i Europa. Den förbjudna zonen runt Tjernobyl är i dag troligen kontinentens viltrikaste område, enligt en ny studie.
Forskarna bakom studien, som publiceras i Current Biology, drar slutsatsen att vilda djur tål radioaktiv strålning långt bättre än de tål mänsklig närvaro och verksamheter som jakt, jordbruk, skogsbruk och vägbyggen.
(.... läs längre text i ursprungsartikeln...)
I dagsläget lever 2 000 vildsvin, 2 000 älgar, 1 000 rådjur, och 250 kronhjortar i det vitryska reservatet — plus cirka 100 visenter och ett mindre antal vildhästar. Hur läget är på den ukrainska sidan är inte känt, men sannolikt är viltstammarna stora även där.
Fast de mest anmärkningsvärda siffrorna gäller de stora rovdjuren, framför allt vargstammen.
- Vargtätheten är sju gånger högre i den stängda zonen jämfört med i de andra naturreservaten i Vitryssland, säger Jim Smith.
Forskarnas analyser visar att det finns cirka 200 vargar i zonen på den vitryska sidan, det vill säga en varg per tionde kvadratkilometer. Det är en av de högsta tätheter för varg som har uppmätts någonstans i världen. Om tätheten är densamma på den ukrainska sidan finns drygt 400 vargar i hela den förbjudna zonen, lika många som i hela Sverige.
En närmare jämförelse är på sin plats. Värmland, som omfattar 18 000 kvadratkilometer, har en stam på 180 vargar. Det motsvarar en täthet som är tio gånger lägre än i den förbjudna zonen.
Uppenbart är att vargar mår bra av att slippa jakt och andra mänskliga störningar. Resultaten säger också något om hur mycket vi människor förändrat faunans sammansättning i Europa. Den förbjudna zonen runt Tjernobyl ger en bild av hur stora delar av kontinenten skulle se ut utan människor.