Rovdjurscentret De 5 Stora

När blir vilda vargar forskarnas försöksdjur?

När vilda djur ute i naturen studeras är gränsen ofta flytande mellan forskning och viltvård. Det medför etiska problem som behöver diskuteras mer, enligt både forskare och viltvårdare.

Försöksdjur är vi ju vana att höra om när det handlar om försök inne på ett labb, men även vilda djur ute i naturen kan användas som försöksdjur.

Problemet är att det kan vara svårt att veta var gränsen går för när ett vilt djur verkligen blir ett försöksdjur. Det säger Katarina Cvek från djurförsöksetiska nämnden i Uppsala.

– Till exempel för DNA-studier på varg, som görs i förvaltningssyfte för att man vill se genetiska variationer och man vill identifiera genetiskt värdefulla vargar. Om det bara ska användas till den här populationens bevarande och att man inte ska göra någon vetenskaplig rapport av det, då är det förvaltning och då behöver man inte söka etisk prövning för det här. Men oftast går det här hand i hand.

Det är någonstans där man kan hamna i en gråzon där det är svårt att veta om det handlar om forskning eller förvaltning.