Rovdjurscentret De 5 Stora

Nya bildbevis i vargåtalet - sparkade på varg

Nästa månad inleds rättegången i fallet där en kvinna från Borås dödades av vargar på Kolmårdens djurpark. Nu åberopar åklagaren ny bevisning.

Det tre timmar långa filmmaterialet som åklagaren nu väljer att åberopa innehåller bland annat filmklipp av vargflocken tillsammans med sina skötare och besökare. På flera klipp ses de leka, slicka besökarna i ansiktet och bete sig som stora hundar. I andra nafsar, hoppar och knuffar de på människorna i hägnet.

Kammaråklagaren Jan Olof Andersson menar att klippen visar hanteringsmetoderna Kolmården använt sig av.

– Framförallt hur guiderna agerar när vargen gör något dumt. Många på Kolmården har haft en så kallad dominant hanteringsmetodik. Slarvigt uttryckt går man in och leker övervarg; du ska trycka ned och dominera vargarna.

I ett av klippen ser man ett exempel på hur en av djurskötarna försökte dominera vargarna i hägnet. I klippet utdelar djurskötaren flera sparkar mot en mycket aggressiv varg, som varit hotfull och bitit en besökare. Klippet ska visa en händelse som inträffade 1996 och nu är en del av bevisningen.

Kvinnan menar i förhör att hon gått bredvid erfarna skötare, men inte fått någon formell utbildning i hantering av varg. Vidare säger hon att hon sparkade vargen i självförsvar och att det inte är en metod hon fått lära sig. Eftersom filmklippen tillkom sent i utredningen, har ovan nämnda kvinna och flera andra anställda förhörts om hur de agerat i klippen. Många av filmerna inkom som tips.

– Det är människor som börjat gräva i sina gamla gömmor och lägger upp filmer på Youtube, säger Andersson.

I bevisningen finns hundratals sidor där vargexperter uttalar sig om de metoder man använt på Kolmården. De fördömer att man använt sig av dominans i sin hantering, och professor Kurt Kotrschal går så långt som att säga att det "definitivt var möjligt att förutse det dödliga angreppet" och att det snarast var "en tidsfråga". Det efter att ha läst händelserapporter om tidigare angrepp på skötare och besökare, samt sett videoklipp på vargar med skötare.

Kammaråklagaren menar att det inte är metoderna i sig som är problemet, utan snarare att man inte upprättat säkerhetsåtgärder utefter riskerna de kan föra med sig.

– Du kan ha vilken hanteringsmetod som helst, men då måste du ha säkerhetsåtgärder som fyller upp. Svensk lag förbjuder inte en farlig arbetsplats, men det är förbjudet att arbeta på en arbetsplats där det är risk att man skadas, säger Andersson.

Den dödade kvinnan befann sig ensam i hägnet med vargarna, och komradion stod kvar utanför staketet. En rutin man infört eftersom vargarna tidigare snott komradion inne i hägnet. För att larma sina kollegor om något gick snett hade kvinnan endast en mobiltelefon med sig in. Den återfanns sedan söndertuggad i hägnet.

Den dödade skötaren ska kort synas i ett annat av klippen, men det är inte hennes relation med vargarna åklagaren vill fokusera på.

– Hon har säkerligen älskat de här vargarna. Men det är upp till arbetsgivaren att se till att hon har en säker arbetsplats och det är det vi tycker att de inte haft, menar Andersson.

Rättegången inleds den 30 september och kommer pågå tills början av november.