Dags för rovdjursinventering
5,2 vargrevir och 7,5 lodjursfamiljer. Det visade förra årets inventering av stora rovdjur – och snart är det dags igen.
– Det ger en indikation på utvecklingen, säger David Höök, vid länsstyrelsen.
Varje år genomför Länsstyrelsen en inventering av rovdjursbeståndet i länet. Förra året blev de fem stora grupperna rovdjur i Örebro län: varg, lodjur, kungsörn, järv och björn.
– Förra året visade inget omkullkastande. Antalet vargrevir var något lägre men det beror bl.a. på att de delas med andra län i större omfattning. Vi ser inte de siffrorna som något större fall i populationen. De är vilda djur som rör på sig under åren så det är inte omöjligt att vi kan se en ökning för vargen nu i vinter, säger David Höök, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Örebro.
Själva inventeringen påbörjas i oktober och syftet med den är att kunna använda siffrorna inom förvaltningen.
– Och för att se om vi till exempel har en tillräckligt stor population i länet för licensjakt, säger David Höök.
Men inventeringen är inte alltid helt lätt. För att kunna få en ungefärlig siffra på hur många rovdjur som finns i länet.
– Skandobs är otroligt viktigt i det här arbetet. Det ligger ofta till grund för var vi spårar. Att spåra utan någon som helst indikation kan vara väldigt tidskrävande, säger David Höök.
Skandobs är en hemsida och en app där privatpersoner kan rapportera in observationer av rovdjur. Förutom observationer och spårning används även bilddokumentation.
– När det gäller lodjur gäller det att spåra familjegrupper (2 eller fler djur i sällskap). Sedan har vi tillstånd att använda viltkameror. Men när gäller vargar är det svårare med bilddokumentationen. Då måste vi i stort sett se ett vargpar markera revir på bilden. Annars är det spårning och DNA som gäller och då framför allt spillning, säger David Höök.