Lovar bättre villkor vid ny skyddsjakt
Länsstyrelsen Stockholm menar att även de som driver Molstaberg har anledning till självkritik för den uppkomna situationen. Landsbygdsdirektör Ulrika Geber tycker fortfarande att det var rätt att göra polisanmälan och miljöchef Göran Åström utlovar mer generösa villkor vid en eventuell ny skyddsjakt.
Det är framför allt två av länsstyrelsens beslut i ärendet Molstaberg som har fått skarp kritik från lantbrukarhåll. Till att börja med gäller det villkoren för den skyddsjakt som beslutades om i augusti.
Jakten fick bara bedrivas i de hagar där vargangrepp skett och eftersom det avlysta området var så litet var det lätt för tillresta vargvänner att sabotera den.
Ingen baktanke
– Vi hade absolut ingen baktanke att skapa omöjliga villkor. Syftet var att fälla ett djur, företrädesvis hanen. Att det skulle vistas människor i trakten som omöjliggjorde jakten kunde i varje fall jag inte förutse. Det måste vi ta med i beräkningen i framtiden, säger Göran Åström.
Han läser högt ur lagtexten om att skyddsjakt kan tillgripas först när det inte finns andra lösningar och att man då måste beakta hur genetiskt värdefulla vargarna är. Han menar att kortsiktiga akutåtgärder som lapptyg, ljud- och ljusskrämmor, akutstängsel och nattfållor kan fungera, i synnerhet när det nu enbart verkar handla om valparna.
– I många fall kan förbättring av befintlig stängsling ge god effekt. Vi har exempel på att stängsel på vissa sträckor har legat ned på Molstaberg, säger Göran Åström.
Skyldighet anmäla
Länsstyrelsen andra riktigt kontroversiella beslut var den polisanmälan för brott mot djurskyddslagen som gjordes i november. Eftersom det var så lätt för vargen att ta sig in utsattes djuren för onödigt lidande, menade man.
Landsbygdsdirektör Ulrika Geber står fast vid innehållet i den anmälan som gjordes och pekar på myndighetens skyldighet att anmäla bristande djurskydd.
Det är nog ingen som ifrågasätter det – frågan är snarare om detta var något som djurhållarna på Molstaberg kunde misstänkas för. Varken åklagaren eller Naturvårdsverket höll i alla fall med länsstyrelsen.
– Nu har vi en åtgärdsplan som sträcker sig över tre år och där djurhållarna åtar sig daglig tillsyn och sätter upp rovdjursavvisande stängsel med stöd ur bland annat landsbygdsprogrammet, säger Ulrika Geber.
Alla bör vara självkritiska
Göran Åström konstaterar att myndigheten arbetar med olika regelverk som inte alltid fungerar så bra ihop men intygar att länsstyrelsens olika enheter samråder i ett ärende som Molstaberg. Ulrika Geber påpekar att det rör sig om länets största fårproduktion vilket komplicerar det hela ytterligare.
– Om vi har anledning att vara självkritiska? Jag skulle önska att vi direkt hade fått till stånd en bättre dialog med djurägarna. Men alla inblandade ska vara självkritiska, inte bara länsstyrelsen, säger Ulrika Geber.