Rovdjurscentret De 5 Stora

Jägaren hörde andetag bakom ryggen

Som jägare får man ofta ett favoritpass. Det kan vara där som man fällde en speciell älg, eller så kanske det inte händer någonting där.
En del är vackert byggda och inredda, andra mycket enkla. Så som platsen i Flästa i Hälsingland – där Kjell Bastin fick sin starkaste jaktupplevelse.

Käppen som Kjell Bastin från Arbrå har med sig ut i skogen har 73 streck. En för varje älg han har skjutit under de 40 älgjakter som han har varit med om. Men när vi ber honom berätta om sitt favoritpass handlar den inte alls om ett älgpass – den utspelar sig på en grusväg under en kraftledning i Flästaskogarna.

– Det måste vara en fyra-fem år sedan det här. Jag skulle sitta på pass under linjen nedöver här. Jag tyckte det var lite buskigt där passet är, så jag ringde jaktledaren och frågade om jag fick sitta uppe vid vägen i stället. Och det fick jag. Så jag satte mig på ryggsäcken på sidan av vägen här. Jag satt tyst förstås.

– Vi skulle börja klockan åtta. Och klockan tio över åtta tyckte jag att jag hörde något som andades bakom ryggen på mig. Så då vrider jag huvudet lite sakta åt höger. Då får jag se ett lodjur som står en meter, högst, bakom ryggen på mig. Man blev ju lite förvånad, men det hade säkert blivit skrämt av passare som gick mot Växbo.