Rovdjurscentret De 5 Stora

Jägare utsatt för björnattack

På lördagseftermiddagen blev en man i 50-årsåldern anfallen av en björn i Bispgården, Ragunda. Mannen har förts till sjukhus sedan björnen bitit honom.
– Plötsligt small det bara till ur buskaget och björnen välte omkull honom, säger Kristofer Engström vid polisen.

På lördagseftermiddagen var en man i 50-årsåldern ute med en hund på älgjakt i skogarna kring Bispgården i Ragunda.

Hunden ska då ha fått ståndskall mot ett buskage, men när mannen närmade sig ska det inte ha synts till någon älg.

– Plötsligt small det bara till och ur buskaget kom björnen och välte omkull honom. Han hann inte reagera innan han hade björnen över sig som började bita honom, säger polisassistenten Kristofer Engström som träffat mannen på sjukhuset.

Björnen försvann snabbt från platsen och mannen kunde ta sig till sina jaktkollegor i närheten. Han fördes senare till Sollefteå sjukhus.

– Han har blivit biten över hela kroppen och plåstrades om när vi var på plats. Skadorna ska inte ha varit allvarliga. Han var vid gott mod, men smärtpåverkad säger Kristofer Engström.

Händelsen inträffade inte nära någon bebyggelse, men polisen kommer nu att göra en bedömning hur vida det ska beslutas om skyddsjakt på björnen.

– Jag har aldrig varit med om något sånt här tidigare, men björnen har nog blivit störd och reagerat instinktivt, säger Kristofer Engström.

Mannen är hemmahörande i Ragunda och i nuläget finns inga misstankar om något brott då inget skott avlossats i samband med händelsen.