Tyresta ville ha vargstängsel – fick nej
Vargattacken i Tyresta by där tre får revs till döds hade kunnat förhindras. För två år sedan sökte Tyrestas förvaltning om bidrag till rovdjursstaket, men man fick nej av Länsstyrelsen, uppger Tyresta bys bonde Michael Jensen. "Det är klart vi kan prata om en brist. Men rovdjursstaket kostar pengar och är inget man slänger upp på fyra månader", säger han.
Det är en vacker, varm septemberförmiddag i idylliska Tyresta by i Tyresta nationalpark i Haninge.
En hästägare spänner fast vagnen efter sin shetlandsponny, de mörkgrå Gotlandsfåren strövar omkring i hagen.
Tyrestas personal är på väg ut i skogen efter lunchen.
Det enda som skvallrar om att något hänt är att två lokalpolitiker och såväl journalister från SVT som Dagens Nyheter är på plats.
En dödlig vargattack i Stockholm får rubriker, det skapar intresse. Michael Jensen är bonden som bor på gården. Han sköter om visningsjordbruket tillsammans med sin hustru.
Visningsjordbruket har bara några år på nacken. Ankor och pickande höns går omkring och solar sig på gårdsplanen.
Naturvårdsverket har satsat mångmiljonbelopp på Tyresta sista åren, bland annat har lantraser hämtats till gården.
Skolklasser och barnfamiljer kommer hit på dagarna för att se på Linderödsgrisar, rödkullor och Roslags- och Gotlandsfår.
– Hade vargen gett sig på Roslagsfåren hade det varit katastrof, det finns inte många av dem. Jag tänker vilken ekonomisk smäll det hade varit för en vanlig bonde att råka ut för en vargattack, säger Michael Jensen, som är klädd i keps och i nationalparkens gemensamma jacka.