Rovdjurscentret De 5 Stora

SLU: Landsbygdsministern har fel om ökande vargstam

Regeringen vill minska vargstammen eftersom den påstås öka. Det kunde SVT berätta under tisdagen. Men inventeringar visar att landsbygdsministern har fel om att vargarna blir allt fler varje år.

Regeringen har beslutat att ge Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur vargstammen ska kunna minskas till mellan 170-270 individer från dagens omkring 400. Landsbygdminister Anna-Caren Sätherberg (S) sade till SVT inför beskedet att en stadigt ökande stam, som i nuläget är för stor, är ett skäl till beslutet.

– Vi ser att vargstammen ökar varje år, uppgav Sätherberg (S).

Men så är inte fallet om man ser till statistiken. De årliga inventeringarna av varg utförda av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) visar att populationen ökat kraftigt under 2000-talet. Toppen nåddes 2014 när det gäller antalet valpkullar, vilket utgör underlaget för hur totalantalet beräknas. Men därefter minskade stammen under några år, för att sedan öka svagt de senaste två åren.

– Fram till 2014 var det en ökande trend helt klart, men sedan dess har det planat ut. De senaste fem åren är trenden ganska stabil, säger Jens Frank, som ansvarar för statistiken på SLU.
Det skriver SVT Nyheter.