Avskjutningen av älg vid vargetablering
Hur påverkas avskjutningen av älg vid etablering av varg?
Enligt en studie från SLU minskade antalet skjutna älgar mer i områden där vargen etablerade sig än på andra platser. Jägarna anpassade jakten till de nya förhållandena och sköt färre djur och också mindre andel älgkor. Resultaten har publicerats i serien Fakta Skog.
Camilla Wikenros och Håkan Sand på institutionen för ekologi har tillsammans med kollegor undersökt vilken effekt förekomst av varg har fått på älgjakten i ett antal områden i Mellansverige. De studerade två typer av områden:
- Där det fanns uppgifter om den totala avskjutningen fem år före och fem år efter vargarna etablerat sig.
- Där vargen hade varit etablerad under minst tio år.
Det visade sig att antalet älgar som sköts minskade under den studerade tioårsperioden för båda typerna av områden, troligen till följd av antalet älgar har minskat, något som också stöds av jägarnas älgobservationer under första älgjaktsveckan. Minskningen av jaktuttaget var dock starkare inom vargreviren jämfört med kontrollområden utan varg.
I områden med nyligen etablerade vargrevir var älgförvaltning adaptiv (det vill säga att den anpassar sig efter nya förhållanden). Det gällde både tilldelning (jaktkvoter) och jägarnas beteende (faktiskt uttag). I dessa områden minskade antalet skjutna älgar när vargen etablerades för att kompensera för att vargen tar älg. Jägarna sköt också en lägre andel vuxna älgkor. Det är ett sätt att anpassa till vargarna eftersom de är inriktade på äldre älgkor och kalvar.
En slutsats i studien är att den lokala älgförvaltningen och jägarnas respons på etablering av rovdjur till stor del kan styra hur stor effekt rovdjuren får på olika bytespopulationer.