Rovdjurscentret De 5 Stora

Nytt vargrevir i Västerbotten

Ett vargpar har etablerat ett revir i Västerbottens sydöstra hörn. En hane och en hona har spårats på en hittills begränsat yta i området mellan Norrfors, Nyåker och Klöse i Nordmalings kommun.

Att det förekommer varg i området upptäcktes i samband med ett vargangrepp på en jakthund den 7 november. Länsstyrelsens spårningar har nu visat att det rör sig om två vargar som går tillsammans.

Ett par

- Vi bedömer att det är en hane och en hona. Åtminstone honan markerar revir regelbundet, medan hanen är mer återhållsam, säger Michael Schneider, rovdjuransvarig på Länsstyrelsen.
Myndigheten fortsätter att spåra i området och att samla material för DNA-analyser. Det ska utredas vilka vargar det är och hur stort område de rör sig på.

Stort intresse

- Länsstyrelsen har haft många kontakter med intresserade eller bekymrade medborgare, främst jägare och renskötare, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

- Hur förvaltningen kommer att hantera vargreviret framöver beror på vilka problem som kommer att uppstå, framför allt i samband med rennäringen, och om någon av vargarna är en genetiskt värdefull individ, säger Backlund.

Ny företeelse

Efter Junselereviret, som fanns i gränstrakterna mellan Västerbottens och Västernorrlands län under perioden hösten 2012 – våren 2014, är Nordmalingsreviret andra reviret med ett vargpar som konstateras i länet sedan först halvan av 1900-talet. Vanligtvis är det ensamma vandringsvargar som rör sig i Västerbotten, dvs. unga vargar som har lämnat föräldrareviret och som letar efter en partner och ett eget revir.

Fler vargobservationer

Förutom vargarna i Nordmalingsreviret har Länsstyrelsen under de senaste veckorna spårat ensamma vargar även i trakterna av Tvärålund och kring Bygdsiljum. Dessutom angreps två får av varg i trakterna av Rödånäs i början av oktober. Eftersom svar från DNA-analyser inte har kommit ännu så är det oklart hur många olika individer som det rör sig om. Det är oklart var denna varg eller dessa vargar befinner sig idag.

Det är inte ovanligt att olika vargar rör sig samtidigt i Västerbotten. Under perioden 1996-2015 har det konstaterats upp till 7 olika individer per år i länet, med en ökande tendens de senaste åren.