Rovdjurscentret De 5 Stora

Råttgift i norska vargar undersöks

Veterinärer i Norge ska undersöka hur vanligt det är att vargarna får i sig råttgift. Även andra rovdjur ska undersökas. Sammanlagt ska det tas in leverprover från 300 rovdjur.

Det var sedan man påträffade en avmagrad varg, alfahannen i Östmarka-reviret, i januari som Veterinaerinstituttets intresse väcktes. Flera giftiga ämnen påträffades i djurets lever. Tre av sju undersökta norska vargar har visat sig ha fått i sig råttgift.

Att vargen är särskilt intressant att undersöka sammanhänger med att vargen befinner sig på toppen av näringskedjan. Om vargen tar en räv som fått i sig råttgift från en förgiftad råtta, drabbas också vargen, skriver NRK. 
Rovdjur som fått i sig råttgift kan drabbas på flera olika sätt. Till exempel kan synen försämras och rovdjuret får svårt hitta sitt byte.
Institutets medarbetare tror inte att vargarna har drabbats av medveten förgiftning eftersom det varit råttgift av flera olika slag som påträffats. Det tyder på att vargen fått i sig föda på flera olika ställen och inte endast på ett ställe från förgiftat kött.
En tidigare norsk studie visar att en av fem hundar fått i sig råttgift.